Gary Oldman

Från Wikipedia
Gary Oldman
Gary Oldman i april 2014.
Gary Oldman i april 2014.
FöddGary Leonard Oldman[1]
21 mars 1958 (66 år)
New Cross, Lewisham, London, Storbritannien
Utbildad vidRose Bruford College
Aktiva år1979–
MakaLesley Manville
(1988–1990)
Uma Thurman
(1990–1992)
Donya Fiorentino
(1997–2001)
Alexandra Edenborough
(2008–2015)
Gisele Schmidt
(2017– )
Barn3
Betydande roller
Lee Harvey Oswald i JFK
Greve Dracula i Bram Stokers Dracula
Stansfield i Léon
Sirius Black i Harry Potter-filmerna
James Gordon i Batman Begins, The Dark Knight och The Dark Knight Rises
George Smiley i Tinker, Tailor, Soldier, Spy
Winston Churchill i Darkest Hour
IMDb SFDb

Gary Leonard Oldman, född 21 mars 1958 i New Cross, Lewisham, London, är en brittisk skådespelare och filmskapare. Oldman har spelat bland andra Ludwig van Beethoven, Lee Harvey Oswald, Sid Vicious, Sirius Black, kommissarie James Gordon och greve Dracula. Han spelade också skurken Zorg i Det femte elementet.

Oldman Oscarnominerades i kategorin bästa manliga huvudroll (2011) i sin roll som George Smiley i spionthrillern Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Vid Oscarsgalan 2018 vann han en Oscar i samma kategori för sin roll som Winston Churchill i Joe Wrights film Darkest Hour.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Som 16-åring hoppade Oldman av skolan och fick jobb som affärsbiträde. Han var mycket intresserad av film och teater och blev en aktiv medlem av The Young Peoples Theatre i Greenwich, England. Under den tiden fick han ett stipendium för att gå på The Rose Bruford College of Speech and Drama i Kent, England. Oldman fick sin masterexamen i teaterkonst 1979 och fick därefter flera teater- och TV-roller. Han blev känd för sina intensiva rolltolkningar och närvaro och fick flera priser och utmärkelser. En av dessa tidiga filmroller var i Mike Leighs tv-film Meantime från 1983.

Gary Oldmans stora internationella genombrott kom med rollen som Sid Vicious i filmen Sid and Nancy, som handlar om Vicious som var basist i punkgruppen Sex Pistols. En roll där han porträtterade Sid Vicious självförbrännande liv präglat av droger och våld. När Oldman senare blev uppmärksammad av amerikanska regissörer blev han även känd för sin enastående förmåga att härma olika amerikanska (och engelska) dialekter. Något som han visat prov på i många filmer, både amerikanska och engelska.

Ett par roller där han befäste sin ställning var bland annat som en hårdhjärtad advokat i filmen Criminal Law (1988), som en mentalpatient från den amerikanska södern i Chattahoochee (1990) samt som en irländsk-amerikansk gangster i State of Grace (1990). Det var i rollen som John F. Kennedys utpekade mördare Lee Harvey Oswald i filmen JFK, regisserad av Oliver Stone (1991) som han etablerade sig som en stor skådespelare och ”mänsklig kameleont”. På grund av den filmen fick han sedan huvudrollen som Greve Dracula i Francis Ford Coppolas film Bram Stokers Dracula (1992). Därefter har Gary Oldman också skrivit manus och regisserat flera filmer.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Gary Oldman var gift med Lesley Manville 1988–1990, de fick ett barn tillsammans. Åren 1990–1992 var han gift med Uma Thurman. Mellan 1997 och 2001 var han gift med Donya Fiorentino och tillsammans fick de två barn. Fjärde äktenskapet var med sångerskan Alexandra Edenborough och varade åren 2008–2015. Sedan 2017 är han gift med Gisele Schmidt.[3]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]