Gasellantiloper

Från Wikipedia
Gasellantiloper
Antilope cervicapra är en art i underfamiljen
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
UnderordningIdisslare
Ruminantia
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljGasellantiloper
Antilopinae
Vetenskapligt namn
§ Antilopinae
AuktorGray, 1821
Släkten
Hitta fler artiklar om djur med
En hona av klippspringare, körteln framför ögat syns tydlig

Gasellantiloper eller gaseller och dvärgantiloper (Antilopinae) är en underfamilj i familjen slidhornsdjur som tillsammans med andra arter betecknas som antiloper.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

I underfamiljen finns små till medelstora antiloper. De förekommer vanligen i torra öppna habitat i Afrika och Asien. Mellan arterna finns likheter i uppbyggnaden av skallen, tänderna och hornen. Nästan alla arter har påfallande körtlar framför ögonen. Angående storlek och pälsens färg finns nästan ingen könsdimorfism. Hos de större arterna finns horn vanligen hos bägge kön. Gasellantiloper lever oftast i grupper som består av en hanne och flera honor. Hos de flesta mindre arterna, som tidigare listades i en egen underfamilj (Neotraginae), är det bara hannarna som bär horn. För de mindre arterna är monogama par vanliga.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Wilson & Reeder (2005) skiljer mellan följande släkten och arter:

De 6 förstnämnda släktena listades tidigare i en egen underfamilj, Neotraginae. Det borde inte motsvara deras släktskapsförhållanden. Klippspringare och arterna i släktet dvärgantiloper uppkom ganska tidigt under miocen. De andra fyra släktena (Ourebia, Madoqua, Dorcatragus och Raphicerus) är mera släkt med varandra och även närmare släkt med de större medlemmarna i underfamiljen.

Bland de större medlemmarna utgör getgassellerna en självständig sidolinje. Saigaantilopen skiljer sig från de andra medlemmarna i utseende men tillhör underfamiljen på grund av molekylärgenetiska likheter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 15 februari 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]