Gaseller

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gaseller
Thomsongasell
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Underordning Idisslare
Ruminantia
Familj Slidhornsdjur
Bovidae
Underfamilj Gasellantiloper
Antilopinae
Släkte Gaseller
Gazella
Vetenskapligt namn
§ Gazella
Auktor Blainville, 1816
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Gaseller (Gazella) är ett släkte i familjen slidhornsdjur.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Gaseller är spensliga och långbeniga djur. Kroppens längd ligger mellan 85 och 170 cm. Sedan tillkommer en 15 till 30 cm lång svans. Mankhöjden ligger mellan 50 och 110 cm och vikten mellan 12 och 85 kg. Pälsen har på ryggen och på kroppens sidor en gulgrå till brun färg och buken är oftast vitaktig. Hos många arter finns en horisontellt streck på varje kroppssida.

Vanligtvis finns horn hos bägge kön men honornas horn är kortare. Bara hos arten Gazella subgutturosa har bara hanar horn. Hornen är i genomsnitt 25 till 35 cm långa.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

De här djuren är vanligast i Afrika (utom Madagaskar) och finns också i Asien ända fram till norra Indien och nordöstra Kina. Deras habitat är savanner och ibland även öken- och halvökenområden.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Gaseller är kända som snabba djur. De kan nå en toppfart på 100 km/h och hålla en hastighet av 50 km/h under längre tider.

Gaseller av honkön lever med sina ungar i hjordar av tio till trettio individer. Ibland går antalet djur i en hjord upp till flera hundra eller tusen individer. Gaseller av hankön tillbringar sina första år i hjordar med andra hanar. Sedan kontrollerar varje hane ett eget territorium med alla honor som finns där och försvarar området mot andra hanar.

Gaseller föredrar att äta lättsmälta växter och blad framför att äta gräs.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Det finns olika uppfattningar om det rätta antalet arter i släktet. Några zoologer delar alla 16 gaseller som tidigare ingick i släktet Gazella in i tre släkten (Gazella, Eudorcas och Nanger). Denna uppdelning syns inte i listan.