Hoppa till innehållet

Grill

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gasolgrill)
Kolgrill med kött och korv.
Mat på grill.

En grill är ett slags stekredskap, en anordning som används för att grilla.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Den enklaste typen av grill är en värmetålig behållare som fylls med grillkol eller grillbriketter. Ovanför behållaren monteras ett grillgaller eller grillspett på vilket man placerar det som ska grillas. En del rätter lämpar sig inte för grillning på galler. Då kan de antingen träs upp på grillspett eller klämmas fast mellan halster[förtydliga], som kan fästas i grillen. Vanligen kan gallret flyttas upp eller ned för att styra grilltemperaturen, dessa grillar saknar ofta ett spjäll. Med ett spjäll (reglerbara öppningar nedtill i behållaren) kan mängden tillfört syre styras. Mängden tillförd syre och utförda bränngaser bestämmer till stor del den uppnådda värmeeffekten i grillen, varför grillar där man kan styra tilluften och frånluften ger goda möjligheter till ett bra grill resultat. En del grillar har ett lock med vilket man kan täcka över grillen och därmed styra mängden utförda bränngaser. Om man grillar med locket på kan även en viss rök hållas kvar runt maten, och det grillade får en kraftigare rökig smak. Det finns även elektriska grillar där värmen kommer från en strömförande värmeslinga, och varken kol eller briketter behövs. I elspisens ugn, såväl som i mikrovågsugnen, kan det finnas ett grillelement som ger en liknande effekt.

Grilltyper[redigera | redigera wikitext]

Elektrisk grill[redigera | redigera wikitext]

Elektrisk grill under användning

Med en elektrisk grill kommer värmen från en strömförande värmeslinga. Varken kol eller briketter behövs.

Träkolsgrill[redigera | redigera wikitext]

En träkolsgrill är en populär typ av grill som använder träkol som bränsle, oftast i form av grillkol eller grillbriketter. Grillbriketter kräver en något högre temperatur än grillkol innan de börjar glöda varför de oftast är något svårare att tända en grill där grillbriketter används. Traditionellt läggs i grillar som saknar askuppsamlare aluminiumfolie i grillen för att samla upp askan. Ett jämnt lager träkol läggs i folien och tändvätska hälls på för att kolet ska kunna tändas på. Alternativt används elektrisk grillkolständare eller skorstenständare. Kolgrillen producerar stora mängder koloxid och bör ej användas i utrymmen utan fullgod ventilation. Grillar utan lock benämns kolgrill och grillar med lock, brikettgrill.

Engångsgrill[redigera | redigera wikitext]

Två engångsgrillar.

En variant av kolgrillen är engångsgrillen som är ett komplett paket av kol, tändvätska och galler i en folieform. Engångsgrillen ses som ett miljöproblem och då de används flitigt av strandbesökare ger de problem när de inte tas om hand utan lämnas kvar på plats efter avslutad grillning.[1]

Gasolgrill[redigera | redigera wikitext]

En gasolgrill.

En gasolgrill är en grill som använder gasol som bränsle och lavasten, eller bockade plåtar, så kallade flavorizers, som värmeutjämnare. Det ger en jämnvarm grillning och ingen aska.

Grillbänk[redigera | redigera wikitext]

Grillbänk är en utvecklad grill för utomhusbruk där själva grillen kompletteras med arbetsytor, gasolhäll, kylskåp med frysfack och diskho.

Grillhink[redigera | redigera wikitext]

En grillhink är en portabel grill, utformad som en hink. Den är lika bärbar som en engångsgrill, men klarar av större köttstycken än engångsgrillen.

Salamander[redigera | redigera wikitext]

En salamander är en elektrisk grill med ovanliggande grillelement. Den används på restauranger för att snabbt ge maträtter en yta, exempelvis efterrätter.

Grillgaller[redigera | redigera wikitext]

Grillgaller finns både i emalj och i gjutgärn.

Galler av emalj bör inte rengöras med hårda borstar eller verktyg. Den typen av galler kan istället blötläggas i tvål och vatten innan rengöring med en tvättsvamp eller i diskmaskin.

Galler av gjutjärn bör oljas in före användning för att senare underlätta rengöring. Vid rengöring ska man aldrig använda diskmedel på gjutjärnsgaller. Istället kan man lägga på locket på grillen på högsta värme för att förkolna matrester och därefter borsta bort det som är kvar.[2] Alternativt blötlägga i bakpulver, ättikssprit och vatten i en halvtimme och skrubba med en boll av aluminiumfolie.[3]

Ett annat sätt att rengöra gallret är att lägga det i gräset över natten. Morgondaggen löser upp resterna och gräsmattans insekter tar hand om rengöringen. Därefter torkar man rent gallret med ett papper.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hans Arbman (13 augusti 2018). ”Berghällar förstörs – Skärgårdsstiftelsen vill stoppa engångsgrillar”. Dagens nyheter. Arkiverad från originalet den 13 augusti 2018. https://web.archive.org/web/20180813154323/https://www.dn.se/sthlm/berghallar-forstors-skargardsstiftelsen-vill-stoppa-engangsgrillar/. Läst 13 augusti 2018. 
  2. ^ Elisabeth Vedin. "Så får du rent grillgallret", Expressens webbplats, 2 jun 2010. Läst den 3 juni 2015.
  3. ^ Ylva Johansson. "Ingredienserna som gör grillgallret rent på ett kick (helt utan stålborste)", amelia.se, 2 juni 2015. Läst den 3 juni 2015.
  4. ^ Johan Dalén. "Så lyckas du vid grillen - bästa tipsen Arkiverad 3 juni 2015 hämtat från the Wayback Machine.", Skånska Dagbladets webbplats, 13 april 2011. Läst den 3 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]