Geek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Geek är ett engelskt ord för en typ av personlighet eller stereotyp.

Termen geek[redigera | redigera wikitext]

Ordet geeks betydelse har skiftat under åren. Ursprungligen syftade det på en kringresande artist som genomförde frånstötande nummer. Idag används termen ofta internt inom datorkretsar eller hos personer med specialintressen, men även för människor som på ett eller annat sätt sticker ut på ett "hotfullt" sätt genom att vara alltför intellektuella.

Skillnaden mellan geek och nörd är oklar och omstridd. Det förekommer en vanlig generalisering av termen som associerar till begreppen nörd/tönt. En geeks intressen är nästan alltid rent intellektuella, medan en nörd kan vara väldigt intresserad av till exempel idrott. Geek är mer av en subkultur som omfattar intresse för academica och annan intellektuell verksamhet (se geek-kanon), medan nörd är mer av en personlighetstyp.

Geek i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Geeken förekommer ofta i amerikanska filmer och TV-serier. Den klassiska, stereotypa geeken är vanligtvis en smal, ung man med glasögon, illasittande kläder och ett fumligt sätt. Därtill är denne vanligtvis en plugghäst med hög IQ och har mycket säregna och specialfokuserade intressen. Den stereotypa geeken är vanligtvis mycket osäker inför det motsatta könet. Ibland förekommer det även kvinnliga geeks, men det är ovanligare. Även dessa framställs ofta som plugghästar i glasögon.

Källor[redigera | redigera wikitext]