Gemen siffra

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gemena siffror)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Versala (A och C) och gemena siffror (B och D) från Minion Pro och Myriad Pro. Märk skillnaden i över- och underhäng hos de olika siffrorna.

Gemena siffror (icke-linjerade siffror, hängande siffror, fyrlinjesiffror eller medievalsiffror) är en utformning av västerländska siffror som har delar som går under baslinjen (har underhäng) och som framför allt i text lämpar sig tillsammans med gemena (små) bokstäver, samt tillsammans med kapitäler.

I regel innehåller moderna teckensnitt främst versala siffror, det vill säga siffror med samma höjd som versalerna (de stora bokstäverna) – men det finns undantag, som exempelvis teckensnittet Georgia, som inte innehåller några versala siffror alls.

De gemena siffrorna, som främst används i skönlitterär text samt i viss mån dagspress, härstammar från boktryckarkonstens början, under renässansen (jämför orden medievalsiffror och medievalantikva, som antikvor från den här tiden kallas), och har på senare tid ökat i användning.

I naturvetenskaplig och matematisk text används vanligen versala siffror.

Oftast ingår de gemena siffrorna, tillsammans med andra mer "avancerade" speciella tecken, såsom kapitäler och ligaturer, i den så kallade expertversionen av teckensnittet.

Exempel på teckensnitt med gemena siffror är Myriad Pro, Minion Pro och Garamond Premier Pro från Adobe Systems.

Se även[redigera | redigera wikitext]