General Alcazar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
General Alcazar
Publicering
Skapad avHergé
Person
ArtMänniska
KopplingSan Theodoros
VännerTintin

General Alcazar är en litterär gestalt som är skapad av den belgiske serieskaparen Hergé och som medverkar i flera av Hergés verk om Tintin.

Alcazar medverkade första gången i Det sönderslagna örat från 1937. Han leder det latinamerikanska landet San Theodoros där han ständigt måste kämpa om makten med general Tapioca; maktskiftena sker inte i demokratisk ordning utan genom statskupper. Alcazar utnämner Tintin till överste. De två möts återigen som hastigast i De sju kristallkulorna från 1948, där Alcazar är knivkastare på en varietéteater efter att ha förlorat makten i hemlandet, men redan snart därefter reser han hem igen efter att hans anhängare har genomfört ytterligare en statskupp.

I Koks i lasten dyker Alcazar återigen upp. Denna gång har general Tapioca åter tagit makten och Alcazar är i Europa för att köpa vapen av Dawson.

I det sista fullbordade albumet Tintin hos gerillan från 1976 leder han en gerilla i djungeln som vill störta general Tapioca från makten. I albumet får Tintin för första gången möta Alcazars hustru, den burdusa Peggy och där det visar sig att han är toffelhjälte.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]