Genteknik

Från Wikipedia
Version från den 20 november 2017 kl. 02.19 av SporadiskFlitighet (Diskussion | Bidrag) (Omformulering samt reducering av irrelevant och överflödig text. Artiklen är i stort behov av ytterligare språkvård.)

Ej att förväxla med Genetik.

Genteknik kallas arbetet med att urskilja och flytta DNA-segment. Inom gentekniken finns det ett antal olika tekniker som används för att undersöka och överföra generna. Genteknik är ett kraftfullt verktyg för grundforskning om celler och deras komponenter.

Med hjälp av genteknik kan i medicinskt syfte bland annat bakterier modifieras så att de tillverkar mänskligt insulin eller ett fårembryo modifieras så att fåret tillverkar mänskligt tillväxthormon i sin mjölk. Forskare kallar gentekniken för 2000-talets antibiotika[källa behövs]. Genteknik kan användas i syfte att förstå och motverka en lång rad sjukdomar till exempel AIDS, leversjukdomar och kärlsjukdomar.

Man använder genteknik för att kunna utnyttja informationen som finns lagrad i DNA. På grund av DNA-molekylens storlek behövs den delas upp i mindre bitar, så kallade DNA-fragment, för att kunna göra förändringar i den. Den delas upp den med hjälp av restriktionsenzymer, som ursprungligen kommer från bakterier. Restriktionsenzymerna är skapade för att klippa upp DNA på ett specifikt ställe. När man ska sluta DNA-molekylen igen använder man sig istället av en ligas, som binder samman DNA-fragmenten.

Gentekniken är indelad i fyra olika huvudgrupper: överföring av gener till organismer, kloning, genterapi och DNA-analys.

Samhälle

Genteknik kan gynna bland annat utvecklingsländer där fattigdom är vanligt. Brist på kunskap och pengar leder ofta till att man inte får i sig alla näringsämnena. Men med hjälp av genteknik så har man kunnat höja näringsvärdena i vissa växter.

I Afrika är Kassavaroten en viktig föda. Man kan jämföra den med vår potatis som den inte heller innehåller många näringsämnen. Roten växer bra i varma klimat och man har därför valt att genmodifiera den. Nödvändiga näringsämnen läggs till med hjälp av olika tekniker och planteras sedan ute där de behövs. När frukten sedan förökar sig sprider sig dess nya egenskaper.

Transgena växter är numera allt vanligare inom livsmedelsproduktionen i Amerika och Asien. Ser man på Europa så är vi mer skeptiska eftersom vi inte ännu vet vad alla konsekvenser blir av genmodifiering. Däremot är vi mer öppna för transgena däggdjur, så som Belgian Blue. Det finns många människor som argumenterar emot genteknik. Att ta upp Belgisk blå och argumentera för djurplågeri är vanligt.

Om man kopplar ihop delar av DNA-molekylen från olika arter får man hybrid-DNA.