Georg Wilhelm Steller

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Georg Wilhelm Steller, egentligen Georg Wilhelm Stoeller, född 10 mars 1709, död 12 november 1746, var en tysk läkare och naturforskare.

Då han inte såg en möjlighet att jobba som läkare i Tyskland gick han till Ryssland. 1734 deltog han som läkare i ett ryskt krig mot Polen. 1737 blev han medlem i den så kallade "stora nordiska expeditionen". Redan under resan till Kamtjatka gjorde han ett stort antal forskningar i olika vetenskapliga grenar – till exempel botanik, zoologi och geologi. Först 1740 nådde han sitt mål och ett år senare blev han frågat av Vitus Bering om han ville följa med i en expedition till Amerika.

Han tackade ja och den 15 juli 1741 var de framme i Alaska. Under hela resan fortsatte Steller med sin forskning trots att förhållandet med Vitus Bering var spänt. Skeppet förstördes vid Berings ö och under tiden där beskrev han en numera utdöd art av sirendjur som bär idag hans namn. Med en liten farkost kom de slutligen tillbaka till Kamtjatka.

Efter några år där tog han 1745 vägen tillbaka till Sankt Petersburg. I Irkutsk blev han åtalat för att ha uppviglad den sibiriska ursprungsbefolkningen mot ryska tsaren men på grund av brist i bevis friade man honom. Senare blev han sjuk och dog i den sibiriska staden Tjumen .

Auktorsnamnet Steller kan användas för Georg Wilhelm Steller i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipedia-artiklar som länkar till auktorsnamnet.

Se även[redigera | redigera wikitext]