George Boolos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

George Stephen Boolos, född 4 september 1940 i New York, död 27 maj 1996, var en logiker och filosof som föreläste vid Massachusetts Teknologiinstitut.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Boolos utexaminerades från Princetons Universitet 1961 med en fil. kand i matematik. År 1966, efter att ha belönats med en examen i filosofi från universitetet i Oxford fick han sin första doktorandexamen i filosofi, den enda som getts ut av institutet, under ledning av Hilary Putnam. Efter att ha föreläst under 3 år vid universitetet i Colombia återvände han till MIT 1969 där han arbetade resten av sin karriär.

Han var en karismatisk talare, känd för sin klarhet och humor. Under en föreläsning om Gödels andra ofullständighetsteorem använde han uteslutande ord med en enda stavning. Vid slutet av den ska Hilary Putnam ha frågat; "Berätta, Mr. Boolos, vad har den analytiska hierarkin med den verkliga världen att göra?" Boolos ska då kvickt ha svarat; "Den är en del av den".

Boolos var också expert på alla sorters pussel och nådde 1993 Londons regionfinal i tidskriftens Times korsordstävling. Hans poäng var en av de högsta som någonsin nåtts av en amerikan. Han skrev ett arbete om "the hardest logic puzzle ever" som var ett av många pussel skapade av Raymond Smullyan.

Arbeten[redigera | redigera wikitext]

Boolos var Richard Jeffreys medförfattare för de tre första utgåvorna av den klassiska universitetstexten om matematisk logik, Computability and Logic.

Kurt Gödel skrev det första arbetet om sannolikhetslogik, som applicerar modallogik med teorin om matematiska bevis, men han utvecklade inte sina tankar nämnvärt. Istället var det Boolos som blev en av ämnets största pionjärer i och med publicerandet av den bok-långa avhandlingen vid namn The Unprovability of Consistency (1979). Lösningen på ett stort problem några år senare resulterade i en ny avhandling vid namn The Logic of Provability (1993).

Strax före sin död valde Boolos ut trettio av sina texter för publicering. Resultatet av detta urval är kanske hans mest uppskattade verk Logic, Logic, and Logic.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2002 (1974) (med Richard Jeffrey). Computability and Logic. Cambridge: Cambridge University Press.
  • 1979 The Unprovability of Consistency: An Essay in Modal Logic. Cambridge University Press.
  • 1990 (editor). Meaning and Method: Essays in Honor of Hilary Putnam. Cambridge University Press.
  • 1993 The Logic of Provability. Cambridge University Press. En revidering av Boolos (1979).
  • 1998 (Richard Jeffrey och John P. Burgess, eds.). Logic, Logic, and Logic. Harvard University Press.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Peter Simons (1982) "On understanding Lesniewski," History and Philosophy of Logic.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]