Geralt av Rivia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Geralt av Rivia (polska: Geralt z Rivii) är en fiktiv karaktär och huvudpersonen i The Witcher- serien - noveller och romaner av den polska författaren Andrzej Sapkowski. Geralt, en av de få kvarvarande häxkarlarna på kontinenten, är en resande monsterdödare som kan hyras, muteras och tränas från tidig ålder för att döda dödliga djur.

Geralt porträtteras av Michał Żebrowski i The Hexer film- och TV-serier, medan Henry Cavill porträtterade karaktären i Netflix The Witcher- serien. [1]

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Geralt av Rivia är en häxkarl, en man som skyddar de oskyldiga mot onskan i världen. Strax efter födelsen gav Geralts mor, Visenna, bort honom för att genomgå utbildning och så småningom bli en häxkarl i Kaer Morhen - ett av häxkarlarnas fästen. Geralt överlevde mutationerna som krävs för att bli en häxkarl, medan många av de andra dog då det endast var en 30% chans att överleva mutationerna. Tack vare mutationerna fick han magiska krafter; resistens mot skador, gift och sjukdomar, förmågan att använda magiska tecken, långsamt åldrande, men också infertilitet.

På sin rygg så bär Geralt två stycken svärd, det ena av stål smitt för strid mot människor, alver och dvärgar, det andra av silver för monster och bestar.

Geralt äger också en häst, Plotka, som ofta följer med honom på äventyren.

Trots sitt namn kommer inte Geralt från Rivia (även om han lärde sig att efterlikna en Rivian- accent och senare dubbades till riddare för tjänster till drottningen av Rivia): unga häxkarlar uppmuntrades att hitta på efternamn för sig själva av mästare Vesemir för att låta mer pålitliga. Han hävdade en gång att hans första val var Geralt Roger Eric du Haute-Bellegarde, men detta avfärdades av Vesemir som dumt och pretentiöst.

Referenser[redigera | redigera wikitext]