Germanwings

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
GermanWings
Germanwings A319 D-AILK.jpg
Flygfakta
CallsignGermanwings
IATA4U
ICAOGWI
BaserKöln/Bonn flygplats
BonusprogramBoomerang Club
Företagsfakta
HuvudkontorTyskland Köln, Tyskland
NyckelpersonerThomas Winkelmann (CEO), Dr Axel Schmidt
Historia
Grundat1997
Struktur
ModerbolagLufthansa
Övrigt
Webbplatswww.germanwings.com
Germanwings huvudkontor
Detta var olycksplanet av typen Airbus A320 med regristeringsnummer D-AIPX som senare var inblandad i flygkraschen vid alperna 24 mars 2015.[1]

Germanwings var ett tyskt lågprisbolag med huvudsäte i Köln, Tyskland, som bedrev flygtrafik till över 65 destinationer i Europa från fem tyska huvudflygplatser, Köln-Bonn, Berlin, Stuttgart, Hamburg och Dortmund. Flygplansflottan bestod mest av begagnade, moderna Airbus A319. Bolaget ägdes från 1 januari 2009 av Lufthansa.

Germanwings var ett fristående flygbolag (ägt av Lufhansa sedan 2009) till oktober 2015, då en fusion mellan Germanwings och dess systerföretag Eurowings inleddes. Denna fusion slutfördes i början av 2016. Sedan dess har varumärket Germanwings inte används, trots att det egentliga flygbolaget fortfarande är verksamt under varumärket Eurowings med Germanwings flygbeteckningar/-nummer.

Profil[redigera | redigera wikitext]

Germanwings var ett lågprisflygbolag som flög till huvudflygplatser nära centrum i Europas storstäder. Genom detta och ett omfattande trafiknät hade flygbolaget över 40 procent affärsresenärer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bolaget grundades 1997 som Eurowings Flug GmbH och bytte den 27 oktober 2002 namn till Germanwings GmbH. Bolaget ägdes då helt och hållet av Eurowings, som i sin tur ägdes till 49 procent av Lufthansa. Idag är ägaren till 100 procent Lufthansa. Flygbolaget var först i kategorin lågprisflyg med att erbjuda bokning med anslutningsflyg. Detta kallas Smart Connect och var möjligt från och med hösten 2007.

Destinationer[redigera | redigera wikitext]

Flygbolaget hade två rutter till Sverige som när detta skrevs (maj 2012) gick till (Stockholm Arlanda) från (Düsseldorf airport) och (Köln airport). Under en tid flög Germanwings även från Berlin-Schönefeld till Arlanda. Rutterna har sedan 2015 övertagits av Eurowings.

Flotta[redigera | redigera wikitext]

Germanwings hade en ung flotta bestående av 27 flygplan av modellen Airbus A319. I november 2009 var flottan i genomsnitt 4,8 år gammal.

Ombordservice[redigera | redigera wikitext]

Germanwings bedrev Sky Bistro ombord som erbjöd mat och dryck till försäljning.

Bonusprogram[redigera | redigera wikitext]

Germanwings hade ett eget bonusprogram, kallat Boomerang Club. Efter 16 enkelresor eller 8 t/r-resor fick man en gratis enkelresa. Det var även möjligt att utnyttja Lufthansas bonusprogram Miles & More hos Germanwings.

Incheckning[redigera | redigera wikitext]

Det var möjligt att checka in både via internet, från 72 timmar upp till 3 timmar innan avgång, och via mobil från 72 timmar upp till 60 minuter innan avgång.

Flygplanskrasch[redigera | redigera wikitext]

Germanwings var inblandad i en allvarlig flygsplanskrasch 24 mars 2015 där ett av deras flygplan av typen Airbus A320 på väg från Barcelona till Düsseldorf kraschade i Alperna vid regionen Alpes-de-Haute-Provence.[2] Alla 150 passagerare ombord tros ha omkommit. Orsaken till flygplanskraschen var att andrepiloten Andreas Lubiz ska ha låst ute flygplanets kapten och därefter kraschat planet i självmordssyfte.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]