Getafe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rött är Getafe, blått är Madrid.

Getafe är ett samhälle i södra delen av Madrid, Spanien. Det är en av de mest befolkade och industrialiserade städerna i storstadsområdet Madrid.

Getafes betydelse kommer också av Getafes militära flygbas[förtydliga], kallad "det spanska flygets vagga". I Getafe ligger berget "Cerro de los Ángeles", som räknas som den geografiska mittpunkten på den iberiska halvön.

Getafes har nyligen[när?] utsetts till stiftsstad och katedralen heter Magdalenakyrkan (1500-tal). Stadens Universitetet Carlos III har fått nyrenoverade lokaler vilka tidigare hörde till militären.

Getafes närhet till Madrid har skapat en industriell utveckling under 1900-talet, vilket har ökat befolkningen till 15 000 invånare och har förvandlat staden till en sovstad. Befolkningsökningen har tvingat fram flera stora tillfartsvägar, den allmänna samhällsservisen har ökat och nya bostadsområden har också skapats under slutet av 1900-talet.

En av de många industrier som finns lokaliserade till Getafe är EADS, som tillverkar delar till Airbus.

Staden ligger 13 kilometer söder om Madrids centrum, i en slättbygd på Spaniens centrala högplatå (kallad Meseta Central), och i floden Manzanares tillrinningsområde.

Kommunikationen mellan Getafe och Madrid sker med två pendeltågslinjer (C-4 och C-5), den nya tunnelbanelinjen Metro Sur och ett antal busslinjer. Stadens fotbollsklubb Getafe CF spelar i Spaniens fotbollsliga (Primera Division). Hemmaarenan heter Coliseum Alfonso Perez (14 000 åskådare).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]