Giganotosaurus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Giganotosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: övre krita
Giganotosaurus BW.jpg
Giganotosaurus, teckning av ArthurWeasley
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Theropoder
Theropoda
Infraordning Carnosaurier
Överfamilj Allosauroider
Familj Giganotosauridae
Släkte Giganotosaurus
Vetenskapligt namn
§ Giganotosaurus
Auktor Coria & Salgado, 1995
Art
Hitta fler artiklar om djur med

Giganotosaurus ("gigantisk sydlig ödla") var en stor köttätande dinosaurie tillhörande ordningen theropoder och som levde i Sydamerika under senare delen av krita, för 90-100 miljoner år sedan. Giganotosaurus var större än den välkända Tyrannosaurus rex och var, beroende på hur man räknar, den hittills största köttätande dinosaurie som beskrevs 1995, jämför Mapusaurus och Spinosaurus).

Giganotosaurus tillhörde underfamiljen carcharodontosaurider inom huvudfamiljen allosaurider vilket även inkluderar bland annat Allosaurus och Carcharodontosaurus, sistnämnda var även den större än Tyrannosaurus. Inget fullständigt skelett har hittats av Giganotosaurus men paleontologer beräknar att dinosaurien var drygt 16 meter lång och vägde åtminstone 8 ton, vilket är minst 1 ton mer än Tyrannosaurus.

Giganotosaurus var liksom alla andra theropoder en tvåbent tågångare. Enbart skallen var ca 1,6 meter lång med en mun full av ca 20 cm långa tänder. De mycket kraftiga bakbenen hade tre tår beväpnade med väldiga klor Giganotosaurus "armar" hade tre kloförsedda fingar. Fossila fotspår visar att Giganotosaurus liksom många andra allosaurider var flockdjur och mycket tyder på att man angrep även gigantiska växtätande titanosaurider som levde i samma område. Därmed har de forskare som alltid ansett att även de största köttätande dinosaurierna var aktiva jägare och inte asätare fått starkare bevis för detta. Alla hittills gjorda fynd talar för att Giganotosaurus, liksom nästan alla andra kända dinosaurier lade ägg.

Giganotosaurus och de andra allosauriderna tillhörde underordningen carnosaurier (jmf coelurosaurier) och anses därmed inte vara lika nära släkt med fåglarna som Tyrannosaurus och de andra tyrannosauriderna som var coelurosaurier - den andra stora gruppen theropoder. Trots det delar även Giganotosaurus och de andra allosauridernas skelett många drag med dagens fåglar.

I samma område i (Patagonien, södra Argentina) som där Giganotosaurus upptäcktes, hittade man i slutet av 1990-talet resterna av en köttätande dinosaurie som troligen var ännu större än Giganotosaurus. Denna har dock ännu inte blivit vetenskapligt beskriven. Om paleontologernas beräkningar stämmer var denna "nya" dinosaurie åtminstone 15 m lång och vägde ca 10 ton, nästan dubbelt så mycket som en afrikansk elefant.

Nya fynd av Spinosaurus (vetenskapligt beskriven 1914) indikerar starkt att den förmodligen kunde bli betydligt större än någon annan känd köttätande dinosaurie, sannolikt upp till 19 meter lång och en vikt drygt dubbelt så stor som Giganotosaurus.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]