Gigi, ett lättfärdigt stycke

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gigi, ett lättfärdigt stycke
(Gigi)
Genre Musikal, romantisk komedi
Regissör Vincente Minnelli
Producent Arthur Freed
Manus Alan Jay Lerner
Baserad på Gigi av
Colette
Skådespelare Leslie Caron
Louis Jourdan
Maurice Chevalier
Hermione Gingold
Originalmusik Frederick Loewe
Fotograf Joseph Ruttenberg
Klippning Adrienne Fazan
Distribution Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär
Speltid 115 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Gigi, ett lättfärdigt stycke (originaltitel: Gigi) amerikansk romantisk komedifilm från 1958 i regi av Vincente Minnelli, med bland andra Leslie Caron och Maurice Chevalier i de ledande rollerna. Filmens manus bygger på en novell med samma titel från 1944 av den franska författaren Colette. Samma novell hade filmatiserats tidigare, bland annat 1948 med titeln Kärleksskolan. 1951 blev novellen även en pjäs på Broadway.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Paris i slutet av 1800-talet. Unga Gigi (Leslie Caron) uppfostras motvilligt till att bli en attraktiv ung kvinna, som ska veta allt om juveler och om att behaga männen. Vad hon inte vet är att hon förväntas bli en kurtisan som ska sälja sig dyrt. Gigi är sorglös och spontan och tycker att kärleken är fånig. Den enda hon gillar är sin äldre kusin Gaston Lachaille (Louis Jourdan), som ser henne som ett barn. Men han gillar hennes sällskap så mycket att han till slut förälskar sig i henne.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Priser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Filmen vann hela nio Oscars och tre Golden Globe samt ytterligare priser. Den vann Oscars för bästa scenografi, bästa färgfoto, bästa kostym, bästa regi, bästa klippning, bästa originalmusik, bästa tonsättning, bästa film och bästa manuskript. Den vann Golden Globes för bästa musikalfilm, bästa regi och bästa kvinnliga biroll.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]