Gildor Inglorion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gildor Inglorion är en fiktiv karaktär i J.R.R Tolkiens fiktiva värld om Midgård. Han var en noldoransk alvfurste från Finrods hus. I Sagan om Ringen mötte han hoben Frodo Bagger och hans vänner i Fylke.

Gildors alvsällskap kom från Vattnadal och återvände hem efter en pilgrimsfärd till Emyn Beraid, där de mötte Frodo och gav hoberna mat och husrum för natten. Gildor varnade Frodo om att undvika Ringvålnaderna som jagade dem. Nästa morgon när hoberna vaknade hade alverna försvunnit, men de lämnade mat till dem. I slutet av Sagan om Ringen ses Gildor tillsammans med Bilbo, Elrond och Galadriel i Grå hamnarna, när de tillsammans med Frodo gav sig av med båt till Valinor.

Gildors anor har Tolkien inte avslöjat. Gildor kallar sig själv som "Gildor Inglorion av Finrods hus". Namnet Finrod avses till tredje sonen till Finwë, och denna Finrod hade en son vid namn Inglor Felagund. Eftersom Inglorion betyder "Inglors son" tyder det på att "Gildor Inglorion" var son till Inglor, som var son till Finrod, son till Finwë, vilket skulle göra honom till en alv med en hög levnadsålder. Men detta stöds inte i någon av de senare släktregister som Tolkien lämnat bakom sig. Finrod döptes om till Finarfin, och namnet Finrod gavs till hans son Inglor och fick då namnet Finrod Felagund. De mesta av de publicerade referenserna till Finrod korrigerades till Finarfin, men den här var det inte. Dessutom visas inte Gildor i någon av Tolkiens släktregister. Vi är kvar med Gildor som son till en i övrigt främmande Inglor, som inte har någon tydlig genealogisk koppling till varken Finwë, Finarfin eller Finrod. Man vet helt enkelt inte om Tolkien tilltänkt ett släktsamband för honom.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]