Gilles-Marie Oppenord

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gilles Marie Oppenord(t), född 1672, död 1742, var en fransk arkitekt och dekoratör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Oppenord studerade i Italien 1692-99[1], och trädde därefter i tjänst hos Filip II av Orléans och efter dennes övertagande av regeringen under Ludvig XV:s minderårighet blev han 1715 direktör för de kungliga manufaktorierna.[2]

Han var sedan verksam i Paris, där han blev en av sin tids mest inflytelserika konstnärer. Han fortsatte bygget av kyrkan S:t Sulpice, vars fasad senare tillfogades av Servandoni, och inredde Palais royal. Som dekoratör var han en av rokokostilens skapare.

Hans inredningsarbeten, av vilka ett stort antal utgavs i kopparstick, tar upp den italienska senbarockens former, översatta i fransk smak, dristigt och fyndigt, likväl med måtta och med fasthållande vid geometrisk stomme i rumutsirningen, låt vara att det ornamentala överröstar det arkitektoniska och att de bärande leden är i första rummet prydande.

Av Oppenords möbler och rumsinredningar finns omkring 2.000 upptagna tre mönsterböcker, vanligen kallade Petit, Moyen och Grand Oppenort (1744-48).[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 20. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. Sid. 804-05 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Oppenort, Gilles Marie, 1904–1926.