Gimli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För orten i Manitoba, Kanada, se Gimli, Manitoba.
Gimli.

Gimli är en litterär figur som förekommer i J. R. R. Tolkiens Sagan om Ringen. I Peter Jacksons filmer spelas Gimli av John Rhys-Davies, medan i Ralph Bakshis animerade Sagan om ringen (1978) så gör David Buck rösten till Gimli.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tidiga år[redigera | redigera wikitext]

Gimli, Glóins son, var född år 2879 under den tredje åldern i Blå bergen, väst om Fylke. År 2941 begav sig Gimlis far, Glóin, tillsammans med Torin Ekenskölde och elva andra dvärgar till öst för att ta tillbaka Ensamma berget; Gimli var då 62 år gammal och ansågs vara för ung för att följa med sin fader på den farliga resan till öst. Senare samma år så visar det sig att Torins försök att återta Ensamma berget blev ett lyckat uppdrag, efter draken Smaugs död. Under dem kommande åren så färdades Gimli öst för att bo med sin fader i det Ensamma berget; som nu, efter Torin Ekensköldes död, styrs av Dáin II Järnfot.

Härskarringens händelser[redigera | redigera wikitext]

En dag, då Gimli nått åldern 139 år, vandrar en av Saurons budbärare, troligvis en Nazgûl, in i Ensamma bergets salar. Budbäraren frågar konungen Dáin II Järnfot om information om Bilbo Secker och Härskarringen, och lovar dvärgarna i Ensamma berget rikedomar och exklusiva privilegium, som andra inte skulle få ta del av. Dáin II Järnfot låter budbäraren lämna Ensamma berget utan något svar angående dennes frågor; men Dáin anar att något ont ligger och lurar, och bestämmer sig att skicka Gimli till Vattnadal för att varna om budbärarens förunderliga besök.

Vid Elronds råd vals Gimli ut att representera dvärgarna i Ringens brödraskap, och den 25 December 3018 så beger sig dem nio medlemmarna av Ringens brödraskap iväg på sin resa till Mordor - skuggornas land.

.