Giovanni Battista Piranesi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Giovanni Battista Piranesi - Cestiuspyramiden, Rom.

Giovanni Battista Piranesi, född 4 oktober 1720 i Mogliano Veneto, död 9 november 1778 i Rom, var en italiensk konstnär, grafiker och arkitekt. Han var far till Francesco Piranesi.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Piranesi är känd för sina storslagna etsningar av Roms ruiner, av fantasistäder och gigantiska fängelser. Han uttryckte sina djupa kunskaper i arkeologi i påhittade skildringar av fängelser, ruiner, valv och arkader fyllda av starkt kontrasterande ljusa och mörka skuggor. Hans landskapsmåleri hade påverkats av Claude Lorrains skildringar och hjälpte i sin tur till att skapa ett mönster för det italienska, romantiska landskapsmåleriet.

Giovanni Battista Piranesi – Fasaden till Santa Maria del Priorato.
Giovanni Battista Piranesi – Etsning ur serien Le Carceri d'Invenzione.

Av hans stora produktion av etsningar och gravyrer är Carceri d'invenzione (Fängelsesviten), en serie plåtar utgivna 1750, med rätta de mest berömda. Sonen Francesco fullbordade och utgav på nytt ett antal av hans plåtar.

Få av Piranesis arkitektoniska projekt förverkligades, men på Aventinen i Rom uppförde han kyrkan Santa Maria del Priorato (1764-1766) åt Malteserorden. Fasaden, som har en nyklassicistisk prägel, är försedd med kopplade pilastrar samt heraldiska emblem och andra ornament på ett sätt som påminner om romerska fälttecken.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Giovanni Battista Piranesi.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]