Giraffe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Giraffe AMB, Le Bourget Air Show 2007

Giraffe är en familj av radarsystem som tillverkas av Saab E

ectronic Defence Systems tidigare Ericsson Microwave Systems. Systemen ger radarövervakning och stridsledning för närluftvärnsystem som till exempel robot 70. Namnet kommer från den distinkta fällbara mast som radarantennen sitter på för att se över terränghinder som träd och dylikt för att få bättre radartäckning på låg höjd. De första systemen levererades 1977.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Giraffe 40[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: PS-70

Benämnd PS-70 och PS-701 i svenska försvaret. Den första varianten, som utvecklades som en mobil spaningsradar med viss stridsledning för att kunna förse robot 70-batterier och 40 mm lvakan m/48 med måldata. Monterades på en Terrängbil 40 med en 13 meter hög uppfällbar antennmast. 40 km räckvidd och en höjdtäckning på upp till 10 000 meter. En version med en kraftigare radar på 60 kW och en integrerad eldledningsplats användes till Robotsystem 77 HAWK under beteckningen PS-707.

Giraffe 50AT[redigera | redigera wikitext]

Användes i det norska luftvärnssystemet NALLADS som kombinerar radar, robot 70 och 20 mm luftvärnskanoner. Radarn är monterad på en Bandvagn 202 med en 7 meter hög mast.

Giraffe 75[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: PS-90

I svenska försvaret används den under beteckningen PS-90. Från början anskaffad som spaningsradar till robot 90 systemet.

PS-740[redigera | redigera wikitext]

Spaning och eldledningsradar specificerad för kustartilleriet övertagen och utvecklad av amfibiekåren, därefter planerad för införande i sjöinfobataljon och numera i materielreserv. Systemet finns i skrivande stund (2011) i en 2D och en 3D variant. Totalt finns fem stycken seriesystem levererade till FMV. Dock är systemen aldrig överlämnade till FM. Anledningen till detta är omorganistationer och förbandsnedläggningar. Detta har medfört att systemen istället har kommit att användas av andra försvarsmakter genom sk. uthyrning. I utlandet har de på ett förstklassigt sätt representerat den svenska förmågan att bygga ihop ett kvalificerat spaningsradarsystem. Ps 740 är ett system bestående av en radarstation av samma generation som bland andra UndE23. Denna är kopplad till ett kvalificerat ledningsystem byggt på SAAB:s SAFIR plattform. Ledningsystemet är i sin tur kopplat till ett kommunikationsystem "ISIS" tillverkat av DATAUNIT. Iövrigt bygger stora delar av systemet på sk. tillhandahållen materiel såsom Ra180, Ra611, Ra812, modem typ; HARRIS, DT135, DT143, POS 2, marinensteleväxel 500 mm. listan kan göras lång. Men det kanske mest iögonfallande är fordonet, en radarpansarterrängbil Arte740 eller Mowags Piranha IIIC 10x10 ASV. Det speciella för PS-740 i 2D version är förmågan att med en hög upplösning leda eld mot ett eller flera sjömål på avstånd på upp till 30 km. Detta görs samtidigt som operatörerna kan delge underrättelser till luftvärnsförband, ta emot och sammanställa information från egen och andra sensorer, leda eld mot markmål mm. I övrigt grupperas och klargörs stationen helt inifrån det splitterskyddade fordonet, till skillnad från tex. Ps 70, Ps 90 och UndE23. En gruppering av stationen tar mindre än två minuter. Mellan grupperingarna medges marsch hastigheter på över 100 km/h. Iövrigt kan det sägas att PS-740 är en imponerande station med överlägsna prestanda, detta oavsett om man väljer att granska den i 2D eller 3D utförande. Enda nackdelen är att den som alla kvalificerade vapen och sensorplattformar kräver regelbunden översyn och omvårdnad. Vi får hoppas systemet går en ljus framtid till mötes. Läs gärna mer om PS-740 i utlandstjänst för Australiens arme i länken.[1]

Giraffe AMB[redigera | redigera wikitext]

(Giraffe Agile Multi Beam), är en 3D-radar utvecklad av Saab i Sverige. Benämns UndE23 i svenska försvaret och har ersatt äldre radarsystem i Giraffe-familjen. USA:s utrikesdepartement beställde under 2011 Giraffe AMB med tillhörande tjänster för ett ordervärde på cirka 155 miljoner kronor, för att ge möjlighet att förvarna personal på utsatta posteringar för hot som inkommande granater.[2]

Sea Giraffe[redigera | redigera wikitext]

Giraffe har valts av flera länder, bland andra Sverige, USA, Norge, Frankrike, Estland, Storbritannien och Australien. Enligt Saab är det ett beprövat system som räddat många liv på flera platser världen runt.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Counter-rocket radar system rolls out Australian Defence Magazine
  2. ^ [a b] Saab får Giraffe-order från USA”. Svenska Dagbladet. 5 oktober 2011. http://www.svd.se/naringsliv/saab-far-giraffe-order-fran-usa_6526794.svd. Läst 11 oktober 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]