Glödsandbi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Glödsandbi
Andrena fulva01.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSteklar
Hymenoptera
ÖverfamiljBin
Apoidea
FamiljGrävbin
Andrenidae
SläkteSandbin
Andrena
ArtGlödsandbi
A. fulva
Vetenskapligt namn
§ Andrena fulva
AuktorMüller, 1766
Andrena fulva(js)01.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Glödsandbi eller rödsandbi (Andrena fulva) är en art i insektsordningen steklar som tillhör överfamiljen bin och familjen grävbin.

Glödsandbiet har röd behåring på ovansidan av kroppen och svart behåring på undersidan och på benen. Hanen är 10 till 12 millimeter lång och honan är 8 till 10 millimeter. Utbredningsområdet omfattar centrala Europa, från södra Skandinavien till Balkan. Dess habitat är öppna skogar och hagmarker, men det kan ibland också hittas i parker och trädgårdar. Det födosöker i många olika nektar- och pollenbärande växter.

Glödsandbiet är ett solitärt bi, det vill säga att det inte bildar samhällen. I lämpliga områden kan dock flera honor gräva ut sina bon mycket nära varandra. Boet består av en vertikal gång på 20 till 30 centimeter, längs vilken honan skapar flera enskilda äggceller som hon sedan fyller med nektar och pollen. Ett ägg läggs i varje cell och larven kläcks efter bara några få dagar. Den livnär sig på förrådet av nektar och pollen och förpuppar sig efter några veckor. Efter övervintringen kommer nästa generation fullbildade glödsandbin fram på våren.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på en översättning från tyska Wikipedia
    • Heiko Bellmann: Bienen, Wespen, Ameisen. Hautflügler Mitteleuropas. Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co KG, Stuttgart 1995, ISBN 3-440-09690-4

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]