Glamourmodell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carolina Gynning, känd glamourmodell som blivit programledare.

En glamourmodell är en typ av fotomodell som avbildas lättklädd. Glamourfotografi syftar till att visa upp modellen själv, till skillnad från mannekängfotografering där syftet är att visa upp kläder.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bilder på lättklädda kvinnor, så kallade pin up-bilder, blev populära i bland annat USA under 1940-talet. Bilder av den typen fick ett ännu större genomslag från 1950-talet, då herrmagasinet Playboy började ges ut i Nordamerika. I Storbritannien har dagstidningen The Sun dagligen publicerat bilder på lättklädda kvinnor sedan 1969.

I Sverige fick denna typ av bilder på lättklädda kvinnor sitt genomslag i herrtidningen FIB aktuellt på 1970-talet. Den kom dock så småningom att bli en betydligt grövre pornografisk tidning, som idag inte innehåller något som kan kallas för glamourfotografi.

Under 1990-talet började en ny typ av livsstilsmagasin för unga män att dyka upp i Nordamerika och Europa. Exempel är Loaded och FHM i Storbritannien samt Maxim och Stuff Magazine i USA.

Liknande tidningar slog även igenom i Sverige. Magazine Café startade 1993 och 1996 anslöt sig den tidigare musiktidningen Slitz till samma genre. Numera finns även Moore Magazine och den svenska utgåvan av FHM på samma marknad. I Sverige är det huvudsakligen i dessa tidningar som glamourmodeller medverkar.

Svenska glamourmodeller[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]