Glasbruket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glasbruket
Författare Arnaldur Indriðason
Originaltitel Mýrin
Originalspråk Isländska
Översättare Ylva Hellerud
Genre Deckare
Förlag Sverige Prisma
Utgivningsår 2000
Utgiven på
svenska
2003
Huvudpersoner Erlendur Sveinsson, polisdetektiv
Eva Lind, hans dotter
Sindri Snær, hans son
Sigurður Óli, hans kollega
Elínborg, hans kollega
Marion Briem, hans pensionerade mentor
Utmärkelser Glasnyckeln
Del i serie
Ingår i serie Erlendur-serien
Del 3
Efterföljs av Kvinna i grönt

Glasbruket (originaltitel: Mýrin) ( uttal) är en kriminalroman av Arnaldur Indriðason, utgiven år 2000isländska och översatt till svenska av Ylva Hellerud, tryckt 2004.

Boken ingår i en serie böcker om poliserna Erlendur, Sigurður Óli och Elínborg och är den tredje i ordningen, men var den första som blev översatt till svenska.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En man hittas mördad i en källarlägenhet i Reykjavik i stadsdelen Norðurmýri. Han har blivit nedslagen med en askkopp och blöder från den vänstra delen av huvudet. Samtidigt försvinner en ung kvinna från sitt eget bröllop, något som skakar hela familjen och vännerna på bröllopet. Polisen Erlendur med sina kollegor Elínborg och Sigurður Óli tar på sig fallet. Erlendur söker vid sidan av mordet efter flickan som försvann från bröllopet. Mannen som hittades mördad bär på en sällsynt genetisk sjukdom, en sjukdom som utvecklar hjärntumörer redan vid tidig ålder på barn. Två kvinnor har blivit våldtagna av den mördade mannen, deras barn drabbades av den elakartade tumören och gick bort.

Priser[redigera | redigera wikitext]

Originalutgåvan på isländska belönades med det skandinaviska litteraturpriset Glasnyckeln år 2002 för bästa kriminalroman. Året därpå vann samma författare priset för boken Kvinna i grönt (Grafarþögn).

ISBN[redigera | redigera wikitext]

Boken har flera ISBN-nummer:

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

Under mars 2006 påbörjades en filmatisering av boken. Regissör är Baltasar Kormákur och filmningarna avslutades den 4 juni 2006. Filmen hade premiär på Island den 20 oktober 2006.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]