Glasbruket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Glasbruket
FörfattareArnaldur Indriðason
OriginaltitelMýrin
OriginalspråkIsländska
ÖversättareYlva Hellerud
LandIsland Island
GenreDeckare
Förlag för förstautgåvanSverige Prisma
Utgivningsår2000
Först utgiven på
svenska
2003
HuvudpersonerErlendur Sveinsson, polisdetektiv
Eva Lind, hans dotter
Sindri Snær, hans son
Sigurður Óli, hans kollega
Elínborg, hans kollega
Marion Briem, hans pensionerade mentor
UtmärkelserGlasnyckeln
Del i serie
Ingår i serieErlendurserien
Del3
Efterföljs avKvinna i grönt

Glasbruket (originaltitel: Mýrin) ( uttal) är en deckare av Arnaldur Indriðason, utgiven 2000isländska och översatt till svenska av Ylva Hellerud, tryckt 2004. Originalutgåvan belönades med det skandinaviska litteraturpriset Glasnyckeln 2002 för bästa nordiska kriminalroman.[1]

Boken ingår i en serie böcker om poliserna Erlendur, Sigurður Óli och Elínborg, och är den tredje i ordningen, men var den första som blev översatt till svenska.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En man hittas mördad i en källarlägenhet i Reykjavik i stadsdelen Norðurmýri. Han har blivit nedslagen med en askkopp och blöder från den vänstra delen av huvudet. Samtidigt försvinner en ung kvinna från sitt eget bröllop, något som skakar hela familjen och vännerna på bröllopet. Polisen Erlendur med sina kollegor Elínborg och Sigurður Óli tar på sig fallet. Erlendur söker vid sidan av mordet efter flickan som försvann från bröllopet. Mannen som hittades mördad bär på en sällsynt genetisk sjukdom, en sjukdom som utvecklar hjärntumörer redan vid tidig ålder på barn. Två kvinnor har blivit våldtagna av den mördade mannen, deras barn drabbades av den elakartade tumören och gick bort.

Utgåvor[redigera | redigera wikitext]

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Brottsplats Jar City

Mellan mars och juni 2006 gjordes en filmatisering av boken med regissören är Baltasar Kormákur. Filmen hade biopremiär på Island den 20 oktober 2006.

Referenser[redigera | redigera wikitext]