Glaskogen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glaskogen
Naturreservat
Sjön Bergtjärnet som ligger inom naturreservatet
Sjön Bergtjärnet som ligger inom naturreservatet
Land Sverige Sverige
Koordinater 59°29′24″N 12°24′36″Ö / 59.49000°N 12.41000°Ö / 59.49000; 12.41000
Inrättat 1970
Glaskogens position i Värmland
Red pog.svg
Glaskogens position i Värmland

Glaskogen är ett naturreservat i västra Värmland i Arvika, Eda, Säffle och Årjängs kommuner.

Glaskogen är 28000 hektar stort och erbjuder natursköna upplevelser. Det är skyddat sedan 1970, utökat 1981 och 1982. Området är starkt kuperat och sjörikt landskap. De två största sjöarna är Stora Gla och Övre Gla.

Reservatet är rikt på fåglar. Där häckar ärtsångare, tretåig hackspett, rödvingetrast, nötkråka, kungsfågel och törnskata. Vid sjöarna finns storlom och smålom. Bland de större fåglarna märks duvhök, ormvråk och bivråk. Storlom och smålom har sina revir vid flera av sjöarna.

Flera växtzoner möts inom området och man kan se både dvärgbjörk och lappvide.

Vandringslederna i naturreservatet är totalt 300 km långa. Alla leder är väl markerade med orange färg, skyltar i korsningar och utefter lederna ligger vindskydd, övernattningsstugor och rastplatser. Under vintern finns ett preparerat skidspår för längdskidåkning vid Lenungshammar. I Lenungshammar vid sjön Övre Gla finns också informationscentral med bland annat camping, butik, servering, uthyrning av kanot och cykel samt dusch.

Glaskogen har mycket gamla anor, fornlämningar som stenåldersbosättningar och fångstgropar finns på flera platser i området. På 1600-talet kom många finnar hit och slog ned sina bopålar. De röjde marken med hjälp av svedjebruk och en del av Glaskogen kallas just ”Finnskogen”. Detta syns i bevarade finskklingande namn som t.ex. "Petsamo" - en mosse belägen i reservatets södra del.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]