Glasriket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vägmärke för glasriket.

Glasriket kallas ett område i Småland som sedan 1700-talet är känt för en omfattande glasindustri. I dag finns 14 glasbruk och ett stort antal mindre företag i Glasriket.

Som officiell benämning är Glasriket ett etablerat och formaliserat samarbete mellan Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner i Småland och de där verksamma fjorton glasbruken. Företaget AB Glasriket är en marknadsföringsorganistionen, som till 60 % ägs av 14 glasbruk och till 40 % av de fyra kommunerna. Nybro räknar sig som "huvudstaden" i Glasriket.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Geografiskt ligger Glasriket huvudsakligen i Lessebo, Emmaboda och Nybro kommuner i sydöstra Småland, men även i Uppvidinge. Detta är ingen tillfällighet utan utgör resultatet av mycket medvetna politiska satsningar under 1700- och 1800-talen. Landshövdingarna i Kronobergs län och Kalmar län kom överens om att försöka utnyttja området kring länsgränsen för industriellt bruk. Det fanns sedan tidigare flera bruk i området som dock ofta sysslade med järnupptagning i sjöar. För att locka till sig bosättning utfärdades förmånliga villkor till bruken om de började med glasproduktion, såsom att de donerades stora skogsområden vilket var viktigt då glastillverkning kräver massor av energi.

Glasbruken sysslade till en början endast med masstillverkning av glas för hemmamarknaden. Då konkurrensen började tillta i slutet av 1800-talet började flera av dem att använda sig av konstnärer för utformning av sitt glas. Framförallt Orrefors och Kosta glasbruk blev kända genom att använda sig av utformare som gjorde succé under 1900-talet och blev även kända internationellt. Det var nu som termen "Glasriket" myntades då glasbruken i östra Småland kom att uppvisa modern design som såldes utomlands till skillnad från de övriga glasbruken i landet som främst sysslade med massproduktion för hemmamarknaden.

Genom tiderna har ett hundratal glasbruk varit i drift i Glasriket. Idag bedrivs produktion vid 14 bruk. Dessa bruk kan man besöka och ta del av hur de gamla tillverkningstraditionerna möter ny modern design.

Företag i Glasriket[redigera | redigera wikitext]

Glasbruk (2007)[redigera | redigera wikitext]

Mindre företag med anknytning till glasindustrin[redigera | redigera wikitext]

I Glasriket finns ett stort antal småföretag i glasbranschen, som ofta är avknoppningar från något av de större bruken.

Utbildningar[redigera | redigera wikitext]

  • Riksglasskolan i Orrefors
  • Glasskolan i Kosta (Gymnasieutbildning, Nordiska linjen, Uppdragsutbildning, KY-utbildning)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]