Glasriket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vägmärke för glasriket.

Glasriket kallas ett område i Småland som sedan 1700-talet är känt för en omfattande glasindustri. I dag finns 13 glasbruk och studiohyttor samt ett stort antal mindre företag i Glasriket.

Som officiell benämning är Glasriket[1] ett etablerat och formaliserat samarbete mellan Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner i Småland samt de verksamma glasbruken och studiohyttorna. Företaget AB Glasriket är en marknadsföringsorganisation, som till 60 % ägs av glasbruken och till 40 % av de fyra kommunerna.[2] Nybro räknar sig som "staden" i Glasriket.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Kosta-glasbruk.jpg

Geografiskt ligger Glasriket huvudsakligen i Lessebo, Emmaboda, Nybro och Uppvidinge kommuner i sydöstra Småland. Detta är ingen tillfällighet utan utgör resultatet av mycket medvetna politiska satsningar under 1700- och 1800-talen. Landshövdingarna i Kronobergs län och Kalmar län kom överens om att försöka utnyttja området kring länsgränsen för industriellt bruk. Det fanns sedan tidigare flera bruk i området som dock ofta sysslade med järnupptagning i sjöar. För att locka till sig bosättning utfärdades förmånliga villkor till bruken om de började med glasproduktion, såsom att de donerades stora skogsområden vilket var viktigt då glastillverkning kräver massor av energi.

Glasbruken sysslade till en början endast med masstillverkning av glas för hemmamarknaden. Då konkurrensen började tillta i slutet av 1800-talet började flera av dem att använda sig av konstnärer för utformning av sitt glas. Framförallt Orrefors och Kosta glasbruk blev kända genom att använda sig av utformare som gjorde succé under 1900-talet och blev även kända internationellt. Det var nu som termen "Glasriket" myntades då glasbruken i östra Småland kom att uppvisa modern design som såldes utomlands till skillnad från de övriga glasbruken i landet som främst sysslade med massproduktion för hemmamarknaden.

Genom tiderna har ett hundratal glasbruk varit i drift i Glasriket. Idag bedrivs produktion vid 13 bruk. Dessa bruk kan man besöka och ta del av hur de gamla tillverkningstraditionerna möter ny modern design.

Glasbruk och studiohyttor i Glasriket[redigera | redigera wikitext]

Bergdala-2.jpg

Glasbruk och studiohyttor (2015)[redigera | redigera wikitext]

Mindre företag med anknytning till glasindustrin[redigera | redigera wikitext]

I Glasriket finns ett stort antal småföretag i glasbranschen, som ofta är avknoppningar från något av de större bruken.

Utbildningar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hem | Glasriket”. www.glasriket.se. http://www.glasriket.se. Läst 29 oktober 2015. 
  2. ^ ”Om AB Glasriket | Glasriket”. www.glasriket.se. http://www.glasriket.se/sv/om-ab-glasriket. Läst 29 oktober 2015. 
  3. ^ ”Hem | www.carlosartglass.com”. www.carlosartglass.com. http://www.carlosartglass.com. Läst 29 oktober 2015. 
  4. ^ ”Hem”. www.erikshyttan.se. http://www.erikshyttan.se. Läst 29 oktober 2015. 
  5. ^ ”Page Redirection”. www.glasweb.se. http://www.glasweb.se/hauge/. Läst 29 oktober 2015. 
  6. ^ ”Mickejohans Konstglas AB” (på sv-SE). Mickejohans Konstglas AB. http://www.mickejohankonstglas.se. Läst 29 oktober 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]