Glatt daggkåpa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glatt daggkåpa
Alchemilla glabra Herbar.jpg
Torkad växt i herbarium (bleknade färger)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Rosordningen
Rosales
Familj Rosväxter
Rosaceae
Underfamilj Rosoideae
Släkte Daggkåpesläktet
Alchemilla
Art Glatt daggkåpa
A. glabra
Vetenskapligt namn
§ Alchemilla glabra
Auktor Neygenf (1821)
Hitta fler artiklar om växter med

Glatt daggkåpa, även skrivet glattdaggkåpa, (Alchemilla glabra Neygenf), är en biart till den vanliga daggkåpan (Alchemilla vulgaris) med apomixis. Med detta menas att evolutionen skapat en hel rad av varandra mycket lika småarter, som lätt förväxlas med varandra. I taxon brukar för dessa småarter införas en särskild subnivå, kallad sektion med placering mellan släkte och art. Lista över småarter finns i artikeln Daggkåpa.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Blommor

Denna art skiljs ganska lätt från de snarlika inom sektionen genom att det gnisslar, om bladen gnids mot varandra. I övrigt karaktäriseras arten av att bladen har 7—9 flikar försedda med 13—19 olikstora taggar längs kanterna.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Glatt daggkåpa är vanlig i Sverige från Skåne i söder till Medelpad i norr samt förekommer mindre vanligt norr därom ända upp till Torne lappmark. Vanlig i större delen av Norge, på Åland och i Litauen jämte angränsande områden. Förekommer sällsynt i södra Finland. Vanlig i Centraleuropa med avgränsning i söder av Pyreneerna och Alperna och med en svansliknande förlängning över Karpaterna. Sällsynt på västra Island och finns på några få platser i östligaste Kanada. Den är vanlig i östra Danmark.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Trivs bäst på fuktig mark; i Norrland gärna intill snölegor vars smältvatten skapar den fuktiga jordmån, som glatt daggkåpa vill ha.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Alchemilla kommer av att man tidigare trodde att den lilla droppe som syns i bladen tidiga morgnar var en viktig ingrediens för alkemister. Ordet alchemilla kan härledas från arabiska al kemelyeh = kemi [1] Glabra kan härledas till latin glaber = kal med syftning på att nästan hela växten är alldeles kal. Alpestris betyder att växten finns i Alperna. Suecica kan översättas med svensk och kommer av det latinska namnet på Sverige, Suecia.  1. ^ Elias Wessén: Våra ord, deras uttal och ursprung, Norstedts, Stockholm 1966

Källor[redigera | redigera wikitext]