Glenn Danzig

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glenn Danzig
GlennDanzig1.jpg
Glenn Danzig, 1996
Födelsenamn Glenn Allen Anzalone
Född 23 juni 1955 (60 år)
Bakgrund USA Lodi, New Jersey, USA
Genre(r) Heavy metal, bluesrock, horrorpunk, deathrock
År som aktiv 1977 - ännu
Skivbolag Plan 9, Evilive
Artistsamarbeten Misfits
Samhain
Danzig
Webbplats http://www.danzig-verotik.com/

Glenn Danzig född Glenn Allen Anzalone 23 juni 1955 i Lodi, New Jersey, är en amerikansk sångare och musiker, och en av de mest inflytelserika individerna inom mörk rockmusik. Danzig är känd för sin mäktiga sångstil, som sägs bära likheter med Elvis Presley, Roy Orbison och Jim Morrison. Hans flexibla, melodiska sång, i kombination med en passion för skräck och det ockulta som också färgat hans musik, har gett honom smeknamnet ”Evil Elvis”. Danzigs karriär sträcker sig över trettio år och omfattar en mängd musikgenrer, från punkrock, till heavy metal, blues, industrirock och klassisk musik. Han är en kontroversiell person, som människor tenderar att antingen älska eller hata, delvis på grund av hans ständiga flört med det sataniska, hans personlighet och hans fräcka, ofta sträva, attityd.

De tidiga åren[redigera | redigera wikitext]

Danzig var av italiensk/tysk/skotsk-amerikan härkomst och född i en protestantisk familj. Han upptäckte hårdrocken redan tidigt, då en av hans äldre bröder (han hade två äldre och en yngre) spelade ett Blue Cheer-album för honom. Kort därefter såg han en konsert med Black Sabbath år 1971, något som ytterligare stärkte hans kärlek för den hårdare och mörkare rocken. Under sin uppväxt var hans favoriter Alice Cooper, The Doors och Elvis Presley. I synnerhet Alice Cooper påverkade och inspirerade honom genom sitt användande av skräckfilmsteman i sin musik och framförandet av den.

Glenn Danzigs far var veteran i amerikanska marinkåren från andra världskriget och Koreakriget och Danzigs åsikter stod ofta i konflikt med faderns. Danzigs favoritsysselsättning under tonåren i den lilla staden Lodi, New Jersey, var att dricka och ställa till med bråk tillsammans med sina vänner. Större delen av sin fritid tillbringade han i sitt sovrum, där han njöt av blodiga skräckfilmer, serier, wrestling, porr och anime (särskilt Captain Harlock och Devilman). Han blev en hängiven samlare av allt från sällsynta japanska leksaker, serietidningar och ockulta böcker, till kranier från döda djur. Danzig tog studenten från Lodi High School 1973. Han strävade efter att bli professionell serietidningstecknare men var även intresserad av fotografering. Han hade dock svårt att behålla sina jobb på grund av sin envishet och en fallenhet för sammandrabbningar med auktoriteter.

Musikkarriär[redigera | redigera wikitext]

Danzig började i musikbranschen som trumroadie och sjöng senare för flera lokala band, såsom Talus och Whodat And Boojang, av vilka de flesta spelade ungefär hälften egna låtar och hälften Black Sabbath. 1977 startade han ett nytt band The Misfits med efter Marilyn Monroes senaste film . The Misfits kombinerade överdrivna skräck- och sci-fi-texter och bildspråk med Danzigs melodiösa sång, uppbackat av de övriga bandmedlemmarnas kaotiska punkkomp. Efter att ha släppt ett flertal singlar, två album, och fått en liten men hängiven skara anhängare, splittrade Danzig 1983 The Misfits på grund av ökande motsättningar mellan bandmedlemmarna samt hans missnöje med deras musikaliska förmågor. Han började omedelbart ägna sin fulla uppmärksamhet åt ett annat projekt, vid namn Samhain, som han redan börjat arbeta på. Samhain var ett mörkare band med det ockulta och mer verklig skräck som tema. Samhain gav ut tre album och en EP. Under den här perioden började Danzig intressera sig för österländsk filosofi. Han slutade dricka, blev en hängiven kroppsbyggare och började träna kampsport. 1987 fick Samhain ett skivkontrakt hos ett större bolag och namnet ändrades till Danzig. Med bandet Danzig fortsatte han att utveckla sin musik till en unik kombination av mörk och gåtfull heavy metal och klassisk sekelskiftesblues. 1993 nådde Glenn Danzig sin popularitetshöjdpunkt då livevideon till hans låt ”Mother” blev en hit på MTV.

Arv[redigera | redigera wikitext]

Danzigs låt “Mother” är och förblir en basvara i spellistorna hos amerikanska hårdrockskanaler. Danzig blev allmänt accepterad som enhitsunder och nådde kultstatus som musiklegend. Hans musik har influerat många band (från Rob Zombie, Melissa Auf Der Maur och Metallica till AFI) och han har komponerat musik för ryktbara legender såsom Johnny Cash och Roy Orbison. Han äger ett serietidningsförlag, vid namn Verotik, som publicerar mörka serier avsedda för vuxna. Han gjorde ett kort framträdande i filmen The Prophecy II som den fallne ängeln Samael. Danzig blev under 1990-talet erbjuden att spela rollen som Wolverine i en planerad filmatisering av X-Men, men avböjde. I början av 2000 uppmärksammades Danzig då han försöte köpa ett hus där blod flödade från väggar och vattenkranar, i TV-showen Aqua Teen Hunger Force på Cartoon Networks Adult Swim. Danzig är strax under 165 cm lång, men en beslutsam kroppsbyggare och även certifierad instruktör i Jeet Kune Do, vilket han började studera 1992 efter att ha tränat Muay Thai. Han spelar fortfarande in musik och uppträder med Danzig men planerar att ta ledigt från turnélivet så att han kan producera för andra band och regissera skräckfilmer. Han har inga barn och är ogift, han bor i Los Angeles sedan några år tillbaka. Han har samarbetat med Metallicas sångare James Hetfield i låten Twist of Cain från albumet Danzig. Han har berättat i en intervju att en av hans nya låtar kommer att finnas med i soundtracket på ett av de nya The Walking Deads avsnitt. Hans låtar har även varit med i trilogin The Hangover (Baksmällan) från 2009 till 2013, bland annat Thirteen, Black Hell och Mother.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

med the Misfits[redigera | redigera wikitext]

med Samhain[redigera | redigera wikitext]

med Danzig[redigera | redigera wikitext]

Solo[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]