Global Assessment of Functioning

Från Wikipedia
Version från den 14 mars 2013 kl. 14.26 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 6 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q1531566Wikidata)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Global Assessment of Functioning (GAF) och är den femte och sista axeln i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. GAF kan liknas vid en "psykiatrisk feberkurva". Resultatet av GAF-skattningen redovisas som en heltalssiffra mellan 0 och 100. Siffran är en sammanfattande klinisk bedömning som väger samman aktuell symtomatologi och aktuell social och yrkesmässig förmåga.

Ett värde på 100 är bäst och motsvarar synnerligen god funktionsförmåga inom vitt skilda områden och att livsproblemen aldrig förefaller bli ohanterliga. Ett värde på exempelvis 55 innebär måttliga symtom (till exempel självmordstankar, svåra tvångsritualer) eller måttliga funktionssvårigheter med avseende på sociala kontakter, arbete eller skola. Om det istället finns en viss risk för att individen tillfogar sig själv och andra skada eller stundtals är oförmögen till elementär personlig hygien (kladdar med avföring), eller grav störning av kommunikationsförmågan kan ett värde på cirka 15 sättas. Det lägsta värdet är 1, medan 0 står för att tillräcklig information saknas.