Gloster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om äppelsorten. För flygplanstillverkaren, se Gloster Aircraft Company. För staden, se Gloucester.
Gloster.
Gloster-äpplen.

Gloster är ett vinteräpple vars skal oftast är av mestadels intensiv röd färg. Äpplet skapades 1951 på en försöksstation i Altes Land i Tyskland. Man korsade äpplena Glockenapfel och Red Delicous, och resultatet blev Gloster. Ett skalat Glosteräpple är något som de flesta äppelallergiker kan tåla, på grund av sin låga halt av allergenet Mal-d1[1].

Gloster är i första hand ett ätäpple, mild arom, sött och syrligt. Blomningen på detta äpple är sen, och äpplet pollineras av bland andra Aroma, Belle de Boskoop, Cortland, Cox Orange, Discovery, Eldrött Duväpple, Filippa, Guldparmän, Ingrid Marie, James Grieve, Jonathan, Lobo, McIntosh och Spartan. I Sverige odlas Gloster gynnsammast i zon I och zon II.

Gloster är ett ovalt äpple med mörkröd täckfärg och tydliga åsar. I butik hittar man Gloster oftast mellan januari och mars. Känslig för skorv och fruktträdskräfta. 150 dagar mellan blomning och skörd. Medelvikt 183 gram, Densitet 0,80. Sockerhalt 13%. Syrahalt 0,62% Sorbitol 0,31%.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Äppelallergi": Alltomallergi.se. Läst 28 juni 2014.
  2. ^ Obstbausorten Atlas, Stuttgart 1989).