God of War

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
God of War
Originaltitel God of War
År 2005
Utvecklare Santa Monica Studio
Utgivare Sony Computer Entertainment
Genre Actionäventyr, Hack 'n slash, Fantasy
Perspektiv Tredjepersonsvy
Antal spelare Singleplayer
Format Playstation 2
Playstation 3 (Som en del av God of War: Collection)
Spelmotor Kinetica
Medieformat DVD
Arbetslag
Producent Shannon Studstill
Manusförfattare Marianne Krawczyk
Alexander Stein
David Jaffe
Keith Fay
Speldesign David Jaffe
Musik Jonathan Hawkins
Ljuddesign Jonathan Hawkins
Programmering Tim Moss
Matt Arrington
Magnus Danielsson
Thomas Miller IV
Bob Soper
Phil Wilkins
Christer Ericson
Leveldesign Tobin A. Russell
Ashley A. Morgan
Todd Papy
Jo Wright
Spelserie
Spelserie God of War
Expansioner God of War: Chains of Olympus
God of War: Ghost of Sparta
Uppföljare God of War II
Distribution
Australien 21 juni 2005
Europa 21 juni 2005
USA 22 mars 2005
Åldersrekommendation
ACB MA15+
BBFC 18
CERO 18+
ESRB M
PEGI 18+
Datorspelsportalen

God of War är ett actionspel till Playstation 2, släppt i USA den 22 mars 2005. Spelet, som är baserat på den grekiska mytologin, är utvecklat av Santa Monica Studio och utgivet av Sony Computer Entertainment.

Tillsammans med andra tredje persons action spel som Devil May Cry, Ninja Gaiden och Prince of Persia: The Sands of Time, är God of War ännu ett tillskott till genren med smart intuitiv kontroll och enastående grafik. God of War fick många lovord av spelkritiker som det bästa PS2-spelet någonsin. En uppföljare till spelet, God of War II, släpptes den 30 mars 2007. Ytterligare en uppföljare, God of War III släpptes den 19 mars 2010 till Playstation 3, såväl som två kronologiska spel inom spelserien avsett för Playstation Portable: God of War: Chains of Olympus och God of War: Ghost of Sparta.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Spelaren tar rollen som Kratos (det grekiska ordet för makt), en skräckinjagande krigare från Sparta. I en filmsekvens kan man se Kratos som står på toppen av den högsta klippan i Grekland. "Gudarna har övergivit mig", suckar han, och kastar sig ut för klippan, ner mot havet. Därpå får han en flashback av sitt liv, inom vilken spelet tar sin början.

Mer än tio år innan denna händelse var han en spartansk kapten, och han var anförare för en armé om tusentals spartaner. Tack vare hans skickliga strategi och stora grymhet vann han många strider runtom Grekland, men en dag mötte hans armé en stor här av barbarer. Hans armé var nära på att gå under, liksom han själv när barbarernas kung skulle precis ta död på honom. I en desperat handling offrade Kratos sitt liv till krigsguden Ares; om denne skulle skona hans armé och ge honom kraft nog att förgöra sina fiender. Ares hörde Kratos bön och gav honom styrka och två magiska svärd - "The Blades of Chaos", vilka är två svärd som sitter fastsurrade runt Kratos underarmar med långa kedjor. Kratos besegrar barbarerna och halshugger deras kung. Han får senare som uppgift att bygga upp Ares armé för att erövra Grekland. Han slåss obesegrad i Ares namn, tills han kom till en by där invånarna dyrkade gudinnan Athena. I sin blodlust slaktade han och hans män hänsynslöst alla människor. Kratos beger sig mot byns tempel, men blir varnad av byns orakel, men varningen faller på döva öron och Kratos sparkar upp dörren och slaktar alla människor i templet. Snart märker han att även hans fru Lysandra och hans dotter Calliope hade fallit offer för hans svärd. Ares hade lurat Kratos till att döda sin familj så att han inte skulle ha något som höll honom tillbaka, utan skulle göra honom ännu starkare. När Kratos inser detta avsäger han sin tjänst under Ares.

Byns orakel uttalar en förbannelse över Kratos, vilken gör att askan av hans familj fäster sig permanent vid hans hud och ger den en likblek nyans. Han får ett nytt namn - "The Ghost of Sparta" (eller "Spartas spöke") och Kratos drar sig undan till det Egeiska havet, och erbjuder sig att tjäna Olympens andra Gudar för att få förlåtelse för sina synder. Efter tio års träldom börjar han att tröttna på hans tjänst. I en båt mot Aten strider Kratos mot en stor Hydra och besegrar den. Athena uppenbarar sig och tar kontakt med Kratos, som vill att han ska besegra Ares och rädda hennes stad, som var bestormat av Ares underhuggare. Kratos godtar uppdraget, men på ett villkor; att gudarna ska befria honom från hans mardrömslika minnen från hans tidigare synder. Han strider mot angriparna och möter sedan Atens orakel, hon berättar från honom att Pandoras ask kan ge en människa kraften att döda en gud.

Men på grund av gudarnas fruktan för denna kraft har asken gömts inom Pandoras tempel, som låg fjättrad på titanen Kronos rygg. Denna titan hade placerats i "the Desert of Lost Souls" (de förlorade själarnas öken) av Zeus, de grekiska gudarnas herre, för att vandra runt den vidsträckta öknen tills sanden sliter loss köttet från hans ben. Kratos kallar på titanen och efter tre dagars klättring når han till slut tempelingången. Han besegrar templets väktare och undgår de fällor som fanns runt den. Han finner slutligen Pandoras ask, men Ares får syn på hans välgång och kastar en lång pelare mot Kratos, spetsar honom mot en vägg och dödar honom. En grupp harpyjor beslagtar asken och Kratos faller ner mot underjorden, men med hjälp av en mystisk gravgrävare lyckas han fly från underjorden och återvänder till Aten. Där återfår han Pandoras ask, öppnar den och med hjälp av askens kraft utmanar han Ares till strid.

Trots Ares försök att krossa Kratos både fysiskt och psykiskt, lyckas Kratos övermanna Ares och spetsar honom med ett väldigt svärd. Ares dör och Kratos blir fruktad över hela Grekland; som människan som besegrade en gud. Kratos ber till Athena att ta bort hans förflutnas mardrömmar, men hon förklarar för honom att gudarna bara kan förlåta honom för hans synder, men de tar inte bort hans mardrömmar. Kratos känner sig sviken; han klättrar upp för Greklands högsta klippa och kastar sig ut över kanten mot det Egeiska havet. Men plötsligt så drar Athena upp honom från vattnet och för honom till Olympen. Athena ger honom, som belöning för hans gudatjänst, Ares tron i Olympen och ger honom titeln - the God of War.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

  TC Carson   –  Kratos, spelets huvudperson. En spartansk krigare som blev lurad av Ares att döda sin familj. Han vill svära hämnd på krigsguden, men också finna försoning för hans tidigare synder.
  Steven Blum   –  Ares, krigets gud och Kratos ärkefiende. Efter att ha lurat Kratos att döda hans familj, svor Kratos att hämnas på Ares.
  Carole Ruggier   –  Athena, vishetens och krigets gudinna som ger Kratos uppdraget att dräpa Ares.
  Susan Blakeslee   –  Oraklet från byn, en gammal dam som är orakel för en by som dyrkade gudinnan Athena. Det var hon som gav förbannelsen till Kratos, och som gav honom askan från hans döda familj och fästade den på hans hud.
  Susan Blakeslee   –  Oraklet från Aten, en tjänare till Athena som hjälper Kratos och hans hämnd mot Ares.
  Paul Eiding   –  Gravgrävaren, en mystisk person som gräver gravar i Aten.
  Keith Ferguson   –  Båtkaptenen, en kapten för en båt mot Aten, som så småningom blir attackerad av en hydra. Han dör under striden, och Kratos råkar påträffa honom i underjorden.
  Christopher Corey Smith   –  Kroppsbrännaren, den förste krigaren som inträdde Pandoras tempel, men som dog på kuppen. Han får i uppdrag av gudarna att bränna alla personer som dör i templet. Det är han som ger Kratos inträde till templet.
  Linda Hunt   –  Berättaren, en allvetande röst som berättar sagan om Kratos under hela spelet.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

God of War är ett actionspel som fokuserar mycket på närstrider och pussellösning. Kratos använder både vapen och magiska förmågor för att bekämpa sina fiender, de flesta baserade på monster från den grekiska mytologin. Kratos kan även använda specialattacker mot sina fiender för att döda dem med ett skoningslöst slutangrepp. Dessa attacker uppstår bara när en fiende har blivit tillräckligt skadad. När en sådan attack är möjlig måste spelaren följa de knapptryckningar som visas på skärmen.

Kratos kan samla på sig röda erfarenhetsglober som han kan erhålla från fiender, föremål och kistor. Med dessa glober kan spelaren uppgradera Kratos vapen och magiska förmågor. Det finns även gröna glober som kan fylla upp Kratos hälsomätare, samt blåa glober som kan fylla upp Kratos magimätare. Kratos kan också samla på sig Gorgon Eyes (Gorgonögon) och Phoenix Feathers (Fenixfjädrar) för att utöka hans hälsomätare respektive magimätare, med ett stycke.

Under hela spelet kommer Kratos att erhålla en hel del vapen och magiska förmågor från de grekiska gudarna.

Vapen[redigera | redigera wikitext]

 • Blades of Chaos, två dödsbringande svärd som Kratos får av Ares. Dessa är hans primära vapen som han svingar mot sina fiender med förödande skada.
 • Blade of Artemis, en stor, böjd och svårhanterad klinga som Kratos får av gudinnan Artemis. Det är ett ganska trögt vapen, men som ger mer skada än Blades of Chaos.
 • Blade of the Gods, ett väldigt svärd som Kratos finner under striden mot Ares. Han använder detta vapen för att göra den avslutande stöten mot Ares.
 • Blades of Athena, två svärd som Kratos får av Athena under slutet av spelet. Dessa vapen ersätter Blades of Chaos.

Krafter[redigera | redigera wikitext]

 • Poseidon's Rage, detta är en magisk spådom som Kratos får av Poseidon. Denna spådom släpper loss flera blixtar, som skadar flera fiender samtidigt.
 • Medusa's Gaze, denna spådom får Kratos efter att ha dödad Medusa för gudinnan Afrodite. Kratos halshugger Medusas huvud och använder den för att förstena fiender.
 • Zeus' Fury, denna kraft får Kratos av Zeus. Med denna kraft kan Kratos kasta blixtar mot sina fiender.
 • Army of Hades, en kraft som Kratos får av Hades. Med denna kraft kan Kratos kalla på underjordiska varelser för att anfalla närbelägna fiender.
 • Rage of the Gods, detta är en magisk spådom man får när man har uppgraderat Blades of Chaos. När mätaren är full kan Kratos aktivera denna kraft och ge ytterligare skada mot sina fiender.

Reliker[redigera | redigera wikitext]

 • Poseidon's Trident, en gammal relik som man finner i Pandoras tempel. Denna relik ger Kratos förmågan att andas under vatten.
 • Muse Keys, två nycklar som man finner i Pandoras tempel. Med dem kan Kratos öppna en passage till ett hemligt rum, där spelaren erhåller ett flertal röda erfarenhetsglober.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]