Golfbyxor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Man i golfbyxor, 1936

Golfbyxor är långbyxor tillverkade i vadmal som slutar vid knäna och som spänns åt strax nedanför knät med ett spänne. Spännet ser till att strumporna hålls på plats. Byxmodellen, som i Sverige fick sitt namn för att den till en början mest var använd bland golfspelare, var som modernast under 1940-talet.

Golfbyxan var en vidareutveckling av 1700-talets knäbyxa, och dök först upp i USA bland basebollspelare på 1840-talet, som en del av laget "New York Knickerbockers" uniform. Via brittiska golfspelare spred den sig sedan över Europa på 1910-talet och blev snabbt mycket populär även bland cyklister, på grund av att den saknar fladdrande byxben som kan fastna i kedjan. I Norden blev den även en mycket populär byxa bland längdskidåkare.

Under sin populäraste period (ca 1930-1950) kallades golfbyxor i Sverige ofta för äppelknyckarbyxor, speciellt när de bars av pojkar, eftersom det antogs vara lätt att gömma pallade äpplen i byxbenen.

Inom den svenska modeindustrin kallar man byxmodellen numera ofta knickerbockers, eftersom den heter så på engelska (uppkallad efter basebollklubben som först bar den).

I golfkretsar är byxan även känd som plus fours, eftersom den vanligaste golfmodellen har fyra tum längre byxben än den ursprungliga basebollbyxan. Det finns även modeller med annan längd som kallas plus twos, plus sixes och plus eights av samma orsak.

För yngre generationer torde den mest kände bäraren av golfbyxor vara seriefiguren Tintin.