Goliatspindel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Goliatspindel
Theraphosa blondi MHNT.jpg
En fullvuxen goliatspindel
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljFågelspindlar
Theraphosidae
SläkteTheraphosa
ArtGoliatspindel
T. blondi
Vetenskapligt namn
§ Theraphosa blondi
AuktorLatreille, 1804
Hitta fler artiklar om djur med

Goliatspindel (Theraphosa blondi) är en fågelspindel som lever i regnskogar i norra Sydamerika, men som också förekommer som husdjur i terrarium. Den är en av världens största spindlar, en fullvuxen spindel kan ha ett benspann på över 25 centimeter. Det är en giftig spindel, men vanligen är bettet inte farligt för en människa, även om det är smärtsamt. Om spindeln känner sig hotad kan den frambringa ett varningsläte och om detta inte får effekt så kan den försvara sig genom att sprätta hårstrån mot angriparen från sin buk med hjälp av benen. Dessa hårstrån är irriterande om de hamnar på huden och kan skada ögonen.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Goliatspindlen förekommer i regnskog i södra Venezuela, Guyana, Surinam, Franska Guyana och nordöstra Brasilien. Det främsta hotet mot arten är som mot många andra regnskogsdjur habitatförlust.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Goliatspindeln har en bohåla, ofta under någon nedfallen trädstam eller sten, som den gömmer sig i på dagen. På natten jagar den. Spindeln har dålig syn och förlitar sig på att känna av vibrationer i marken för att avgöra när byten närmar sig. Då rusar den fram och biter bytet, vanligen är det insekter, men ibland även grodor, små reptiler eller små däggdjur. Det tar 2,5 till 3 år innan en goliatspindel når könsmognad. En hona kan leva upp mot 20 år, men en hane lever bara i 3-6 år.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Goliatspindel är som de flesta spindlar ensamlevande, hanar och honor träffas bara för att para sig. Efter att ha blivit befruktad lägger honan 50-150 ägg. Äggen skyddas av en äggsäck och kläcks efter cirka 2 månader. Ungarna stannar kvar i moderns bo tills de har ömsat hud. Om de överlever den första tiden som självständiga utanför moderns håla letar de upp egna bohålor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]