Goliatspindel

Från Wikipedia
Goliatspindel
En fullvuxen goliatspindel
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljFågelspindlar
Theraphosidae
SläkteTheraphosa
ArtGoliatspindel
T. blondi
Vetenskapligt namn
§ Theraphosa blondi
AuktorLatreille, 1804
Hitta fler artiklar om djur med

Goliatspindel[1] eller goliatfågelspindel[2] (Theraphosa blondi) är en fågelspindel som lever i regnskogar i norra Sydamerika, men som också förekommer som husdjur i terrarium.

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Goliatspindeln räknas som en av världens största spindlar.[3] En fullvuxen spindel kan ha ett benspann på upp till 28[1] centimeter. Den är som alla spindlar giftig. Dess gift kan dock bara döda mindre djur; för en människa kan det dock närmast likna att bli stungen av en geting.

Om spindeln känner sig hotad kan den frambringa ett varningsläte. Om detta inte får avsedd effekt kan den försvara sig genom att med hjälp av benen sprätta hårstrån från sin buk mot angriparen. Dessa hårstrån är irriterande om de hamnar på huden och kan skada ögonen.[3]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Goliatspindlen förekommer i regnskog i södra Venezuela, Guyana, Surinam, Franska Guyana och nordöstra Brasilien. Det främsta hotet mot arten är som mot många andra regnskogsdjur habitatförlust.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Goliatspindeln har en bohåla, ofta under någon nedfallen trädstam eller sten, som den gömmer sig i på dagen. På natten jagar den. Spindeln har dålig syn och förlitar sig på att känna av vibrationer i marken för att avgöra när byten närmar sig. Då rusar den fram och biter bytet, vanligen är det insekter, men ibland även grodor, små reptiler eller små däggdjur. Det tar 2,5 till 3 år innan en goliatspindel når könsmognad. Livslängden är cirka 10 år;[2] en hona kan leva upp mot 20 år, men en hane lever bara i 3-6 år.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Goliatspindel är som de flesta spindlar ensamlevande, hanar och honor träffas bara för att para sig. Efter att ha blivit befruktad lägger honan 50-150 ägg. Äggen skyddas av en äggsäck och kläcks efter cirka 2 månader. Ungarna stannar kvar i moderns bo tills de har ömsat hud. Om de överlever den första tiden som självständiga utanför moderns håla letar de upp egna bohålor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Topp fem: Världens största spindlar”. National geographic se. 26 april 2016. https://natgeo.se/djur/spindel/vilken-spindel-ar-storst. Läst 30 augusti 2019. 
  2. ^ [a b] ”Goliatfågelspindel”. Skansen-Akvariet. 4 april 2017. https://www.skansen-akvariet.com/djur/goliatfagelspindel. Läst 30 augusti 2019. 
  3. ^ [a b] Animals, Tanya Lewis (18 oktober 2016). ”Goliath Birdeater: Images of a Colossal Spider” (på engelska). livescience.com. https://www.livescience.com/56525-goliath-birdeater-spider-photos.html. Läst 30 augusti 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]