Google

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För söktjänsten med samma namn, se Google (sökmotor). För talet 10100, se Googol. För andra betydelser, se Google (olika betydelser).
Google, Inc.

Google 2015 logo.svg

Googleplexsouthside.jpg
Googles högkvarter Googleplex i Silicon Valley.
Typ Publikt aktiebolag
Nasdaq: GOOG
Huvudkontor Googleplex
USA Mountain View, CA, USA
Nyckelpersoner Sundar Pichai
Vd
Eric E. Schmidt, tekn. dr.
Styrelseordförande
Lawrence E. Page
Sergey M. Brin
Bransch Informationsteknik
Tjänster Sökmotor
Se lista
Antal anställda 53 861 – December 2013
Historia
Grundat 4 september 1998
Grundare Sergey M. Brin
Lawrence E. Page
Ekonomi
Omsättning $ 59,825 miljarder
Q1: $ 13,969 miljarder
Q2: $ 14,105 miljarder
Q3: $ 14,893 miljarder
Q4: $ 16,858 miljarder
Rörelseresultat $ 13,966 miljarder
Q1: $ 3,477 miljarder
Q2: $ 3,123 miljarder
Q3: $ 3,444 miljarder
Q4: $ 3,922 miljarder
Vinst efter skatt $ 12,92 miljarder
Q1: $ 3,346 miljarder
Q2: $ 3,228 miljarder
Q3: $ 2,97 miljarder
Q4: $ 3,376 miljarder
Tillgångar $ 110,92 miljarder
Eget kapital $ 87,309 miljarder
Struktur
Moderbolag Alphabet Inc.
Dotterbolag AdMob
DoubleClick
On2 Technologies
Picnik
Zagat
YouTube
Avdelningar Gmail
Google Earth
Google Maps
Google Search
Android
Övrigt
Slogan "Don't be Evil."[1]
Webbplats Google.com
Fotnoter Siffror från 2013 års bokslut.[2]

Google, Inc [ˈguːgɛl][3] (Nasdaq: GOOG) är ett amerikanskt internetföretag grundat 4 september 1998 av Larry Page och Sergey Brin.[4] Företaget är mest känt för söktjänsten med samma namn.

Googles söktjänst är världens i särklass mest använda. Företaget tillhandahåller flera andra tjänster, till exempel Google Bilder, Google Nyheter, Google Adwords, Google Grupper, Google Bloggsök, Gmail, Google Earth, Google Analytics och Google Translate.

Googles storhetstid inleddes mot slutet av 1990-talet. Sedan dess växer antalet användare av söktjänsten och de största konkurrenterna är idag Yahoo Search (numera baserad på Bings sökmotor [5]) och Microsofts Bing. Google köpte upp videosajten Youtube för cirka 12 miljarder kronor, 1,3 miljarder euro, i oktober 2006. Den 15 augusti lade Google ett bud på Motorola Mobility (mobiltelefoner och digital-TV-mottagare) värt cirka 12,5 miljarder dollar (cirka 81 miljarder kronor).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Google var från början bara en söktjänst för Internet. Den startades 1998 av Larry Page och Sergey Brin. Namnet Google kommer från den matematiska termengoogol” som betecknar talet 10100. När Google var ett projekt på Stanford hette det Backrub, eftersom sökmotorn studerade vilka som länkade till en viss sida för att avgöra hur viktig den var.

Söktjänsten Google har en stark ställning i Sverige och över 90% av internetsökningarna sker via Google, jämfört med t.ex. mellan 65% och 70% i USA (2000).[6] År 2003 tog svenska Språkrådet med verbet googla i sin nyordslista[7] och år 2013 ordet ogooglebar, se nedan. Beskrivningen av att googla är enligt Språkrådet att söka på Internet specifikt med söktjänsten Google, men det förekommer att begreppet även avser sökning via valfri söktjänst. Internetworld har en artikel [2] där just begreppet googla används i annan innebörd än att söka med Google. Andra uttryck som Google skapat via sin söktjänst popularitet är Google är din vän, engelska Google is your friend, som används flitigt bland annat på olika communitys och forum. Uttrycket används ofta som en uppmaning att söka på Google.

Google hette 1998 Google med !, alltså Google!, precis på samma sätt som att Yahoo! har ett utropstecken i sitt företagsnamn. Några år senare ändrades dock namnet till Google utan utropstecken. Logotypen hade vid första början 1996 ett grönt G, sedan ändrades det gröna G:et i Google till ett mörkblått samtidigt som ett utropstecken i företagsnamnet lades till.

Google använder sig av algoritmen Pagerank (namngiven efter Larry Page) när ord indexeras. Pagerank-systemet baserar sig på hur sidor på internet är sammanlänkade och skapar en hierarki utifrån det. I princip genomsöks Googles hela index men man måste specificera sin sökning mer om man vill ta del av resultat som inte finns i en ospecificerad sökning.

Innan Google slog igenom var andra söktjänster som Altavista dominerande. De försökte bredda sina tjänster, vilket ledde till sidor som tog lång tid att ladda och där en stor del av innehållet var reklam. Google satsade på ett enkelt, rent och snabbt gränssnitt vilket bidrog till Googles starka expansion. Besökarna röstade med fötterna, och Google blev snabbt den mest använda söktjänsten. Google har försökt och i mångt och mycket lyckats med att profilera sig som ett kundvänligt och innovativt företag. Söktjänsten visar diskreta betalda textannonser som är tydligt avskilda från sökresultaten. Annonsernas utformning är omgärdad av en rad regler, bland annat på korrekt språk och normalt användande av interpunktion.

Googles söktjänst har även en del unika funktioner som andra söktjänster saknat under en längre tid. Ett exempel är rättstavning och möjlighet att söka i Usenetarkivet. Inte bara Altavista tappade marknadsandelar på grund av att det fanns bättre alternativ utan banderoller, utan även WebCrawler och andra söktjänster tappade sina marknadsandelar till Google för att Google erbjöd mer innovativa och mer användbara finesser. Sedan dess har dock en del söktjänster införskaffat en egen rättstavning. Kvaliteten varierar beroende på söktjänst. Däremot finns det ingen annan sökmotor idag som klarar av att söka i Usenetarkivet – på denna punkt är alltså Google helt unika idag. Indexeringen av Usenetarkivet påbörjades redan 1998, då Google fortfarande var en liten spelare på söktjänstmarknaden.

Google har för vana att specialanpassa sin logotyp vid olika evenemang eller för att hylla personligheter till en så kallad Google Doodle.

Affärskultur[redigera | redigera wikitext]

Don't be evil är Googles informella slogan och handlar om hur de tjänar sina användare. Man vill ge dem opartisk tillgång till information och behandla dem med respekt, samt att allmänt göra det rätta och agera hederligt.[8] Google säger sig själva tro att de på längre sikt tjänar på att göra goda saker för världen, trots att det på kort sikt kostar pengar.[9]

Googles högkvarter kallas för Googleplex, som har utsmyckats med bland annat piano och lavalampor.

Google har som tradition att sprida aprilskämt såsom Google MentalPlex och Google Lunar. Vissa trodde att Gmail som tillkännagavs offentligt 1 april 2004, där bland annat två gigabyte utrymme för e-brev utlovades, var ett aprilskämt, något som dock efterhand visade sig vara sant och lanserades på riktigt.

Kritik mot Google[redigera | redigera wikitext]

Google och censur[redigera | redigera wikitext]

När Google etablerade sig i Kina accepterade de att bygga in spärrar och filter som skulle förhindra att information som ej godkändes av den kommunistiska regimen skulle nå den kinesiska allmänheten. En sökning på ordet tiananmen (Himmelska fridens torg, plats för välkänd massaker), gav helt olika resultat i den kinesiska versionen av Google jämfört med till exempel den svenska. Google.cn var således censurerad och åtkomsten till Googletjänster i andra länder var stoppad. Den 22 mars 2010 valde Google att avbryta sin verksamhet i Kina, efter tidigare påstådda attacker och intrång mot bland annat e-postkonton tillhörande kinesiska oppositionella.[10] Samtidigt omdirigerades Google.cn till den icke-censurerande versionen Google.hk i Hongkong.

Även i andra länder är Google censurerad. Google anpassar sig efter respektive lands lagar och tar bort sökträffar som strider mot landets lag. Eftersom förnekelse av förintelsen är förbjudet i Tyskland, tar google.de till exempel bort vissa sökträffar på sådana sidor. Google upplyser dock om att de tagits bort och, till skillnad från i Kina, är google.com tillgänglig.

I syfte att skydda sitt varumärke påverkade Google under 2013 framgångsrikt Språkrådet att ta bort ordet "ogooglebar" (definierat som något "som inte går att hitta på webben med en sökmotor") ur rådets nyordslista.[11][12][13] Google menade att Språkrådet skulle förtydliga att det handlade om just deras sökmotor och inte någon annan. [14] Hur framgångsrikt detta var kan dock ifrågasättas. Ordet fick tillfälligt stor uppmärksamhet efter censureringsförsöket.[15]

Support och kontaktmöjligheter[redigera | redigera wikitext]

Googles support rankas mycket lågt och det verkar vara omöjligt till och med för företags webbansvariga att komma i kontakt med dem.[16][17][18]


Manipulation av PageRank[redigera | redigera wikitext]

Daniel Brandt skapade webbsidan Google Watch och har kritiserat Googles PageRank-algoritmer, han hävdade även att Google diskriminerar nya webbsidor och gynnar väletablerade webbsidor. [19] Chris Beasley skapade webbsidan Google Watch Watch och nekar till föregående påstående. Beasley menar att Brandt överskattar diskrimineringen som nya webbsidor måste ta itu med. Beasley menar även att nya webbsidor kommer att rankas lägre när PageRank baseras på en webbsidas "rykte". Med Googles sätt att se på saker är en webbsidas "rykte" delvis bestämt efter hur många och vilka andra sidor som länkar till webbsidan (länkar till webbsidan från sidor med bättre "rykte" än den väger högre). Eftersom nya webbsidor sällan får många tillänkningar i början jämfört med gamla väletablerade webbsidor, är de inte kända, har inte mycket till rykte och kommer därför att få en lägre PageRank. [20]

Tjänster och produkter[redigera | redigera wikitext]

Google vill "ordna världens samlade information och göra den tillgänglig [och användbar] för alla" [21][22] och har tagit sig an detta självpåkallade uppdrag med en hel familj söktjänster.

Söktjänster[redigera | redigera wikitext]

Andra produkter och tjänster[redigera | redigera wikitext]

Google tillhandahåller många tjänster och produkter utöver söktjänsterna. Ett exempel är Google Talk som konkurrerar med ICQ. Ett annat exempel är Google Desktop som konkurrerar med Windows inbyggda sökfunktion och gör det möjligt att söka både i datorns filer och på internet från samma sökruta.

Webbläsarbaserade tjänster[redigera | redigera wikitext]

Mjukvara[redigera | redigera wikitext]

Operativsystem[redigera | redigera wikitext]

Android[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Android (operativsystem)

Android är ett operativsystem och mjukvaruplattform för mobiltelefoner som till en början utvecklades av Android inc., som senare blev uppköpt av Google.

Google Chrome OS[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Google Chrome OS

Google Chrome OS är ett operativsystem utvecklat av Google, som används på chromebooks (bärbara datorer). Chromebooks byggs av flera företag t.ex. Samsung, Acer, HP.

Nedlagda tjänster[redigera | redigera wikitext]

Öppen källkod[redigera | redigera wikitext]

Google har aldrig officiellt släppt ett program helt som öppen källkod. Det som kommer närmast är Google Chrome, där i princip allt utom programvaran samt tjänsten för installation och uppdatering finns tillgängligt med en öppen licens. Däremot har enskilda anställda publicerat programvara med öppna licenser som en del av sitt dagliga arbete. Google sponsrar även öppen källkod genom Google Summer of Code.

Internt används mycket programvara baserad på öppen källkod, så som GNU/Linux och webbservern Apache. Goobuntu är ett operativsystem som används internt av anställda på Google. Det är en specialversion av Linuxdistributionen Ubuntu som anpassats för att integrera med Googles interna nätverk.

Google förespråkar även öppna standarder, så som de från W3C och protokollet Jabber som används i Google Talk.

Se även[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Google (8 april 2009). ”Google Code of Conduct” (på engelska). Google. https://investor.google.com/corporate/code-of-conduct.html. Läst 28 oktober 2009. 
 2. ^ ”Financial Statements for Google, Inc.”. Google Finance. https://www.google.com/finance?q=NASDAQ:GOOG&fstype=ii. 
 3. ^ ”Hur uttalas "Google"?”. Google. https://www.google.com/intl/sv_se/faq.html#pronounce. Läst 5 januari 2010. 
 4. ^ Marie Alpman (5 september 2008). ”Google fyller tio”. Ny Teknik. http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article248952.ece. Läst 13 september 2013. 
 5. ^ ”Bing Powers Yahoo”. http://mashable.com/2010/08/24/bing-powers-yahoo-search/. , Mashable
 6. ^ Ekström, Andreas (2010). Google-koden. Enskede gård: Weyler. Sid. 151. ISBN 91-85849-37-5 
 7. ^ Nyordlistan 2003
 8. ^ ”Code of conduct - Investor relations”. Google. https://investor.google.com/corporate/code-of-conduct.html. Läst 7 november 2012. 
 9. ^ ”Ten things we know to be true”. Google. https://www.google.com/about/company/philosophy/. Läst 7 november 2012. 
 10. ^ ”Google stoppar Kina-censur”. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/google-stoppar-kina-censur_4463039.svd. , Svenska Dagbladet 22 mars 2010
 11. ^ Svenska dagbladet
 12. ^ Sveriges radio
 13. ^ metro
 14. ^ [1]
 15. ^ Lodin, Sara. ”Till Googles förtret – ”ogooglebart” sprids”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16496486.ab. Läst 27 mars 2013. 
 16. ^ ”Google Customer Service”. Customerservice Scoreboard. 2012-04-27. http://www.customerservicescoreboard.com/Google. Läst 27 april 2012. 
 17. ^ ”ContactHelp”. ContactHelp. 2012-04-27. http://contacthelp.com/comment_list.php?listing=142. Läst 27 april 2012. 
 18. ^ ”How does the spam filter work?”. Google forum. 2012-01-16. https://productforums.google.com/forum/#!category-topic/gmail/reading-and-receiving-messages/aLr6itHarlE. Läst 27 april 2012. 
 19. ^ Manjoo, Farhad (2002-08-30). ”Conspiracy Researcher Says Google's No Good”. AlterNet. http://www.alternet.org/rights/14001/. Läst 2014-09-29. 
 20. ^ Beasley,Chris. ”Why Daniel Brandt doesn't like Google PageRank”. http://www.google-watch-watch.org/pagerank.php. Läst 2014-09-29. 
 21. ^ ”Företagsinformation”. Google. http://www.google.se/corporate/. 
 22. ^ ”Company overview” (på engelska). Google. http://www.google.si/intl/en/corporate/. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]