Google Analytics

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Google Analytics är ett gratisverktyg för webbanalys. Tjänsten registrerar vilka delsidor besökarna använder sig av, lagrar det och presenterar det som statistik för hemsidans ägare.[1] Tjänsten är mycket vanlig och används i Sverige av de flesta av de största arbetsgivarna, de tre största kyrkliga organisationerna och många myndigheter som exempelvis Skatteverket, SVT Play och olika universitet och högskolor.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Analysverktyget blev en del av Google efter ett uppköp av Urchin Software Corp. i april 2005 [3]. Webbversionen av verktyget släpptes under namnet Google Analytics i november samma år. Urchin fanns dock kvar som en mjukvaruversion för lokal installation och behöll namnet Urchin. Sedan den 28 mars 2012 går det inte längre att köpa Urchin [4].

Extern support[redigera | redigera wikitext]

Google erbjuder ingen support för Google Analytics utan användarna är hänvisade till att antingen söka efter svar på Internet eller anlita någon av de externa konsulter som Google auktoriserat, deras Google Analytics Certified Partners [5]. I Sverige finns det en handfull bolag som kvalificerat sig.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.google.com/analytics/why/
  2. ^ http://multix.org/?id=120
  3. ^ Google Buys Urchin Web Analytics: http://www.seroundtable.com/archives/001729.html
  4. ^ Urchin web analytics software is discontinued: http://www.google.com/urchin/faq.html
  5. ^ About Certified Partners: http://www.google.com/analytics/partners/about.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]