Gotland Ring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gotland Ring är den första hållbara motorbanan i världen.[källa behövs] Banan är skapad av Alec Arho Havrén. Idag kör man på den så kallade Nordslingan på ca 3,2 km. Sydslingans bygge pågår och skall öppnas för körning den 28 maj 2021. Då blir banan världens längsta, 7 375 meter, med modern säkerhetsnivå.

Gotland Ring är ett aktivitets- och forskningscentrum med fokus på trafikelekrifiering. Gotland Green Business Campus med pilotanläggning för Smart Energy road and Traffic System (SERTS) planeras anläggas på GotlandRing. Trafiksäkerhet och miljöteknik är de två största aktivitetsområdena för anläggningen. Företagsevenemang, internationella lanseringar av nya bilmodeller, testverksamhet, trafiksäkerhet och miljörelaterade utbildningar tillhör den primära verksamheten på anläggningen idag. Publika evenemang blev aktuella från och med sommaren 2009 då tävlingsverksamheten började. FIA-inspektionen utfördes av SBF juni 2009. Banan lämpar sig för många olika typer av internationell racing. Även en eldriven racingbil ska utvecklas och testas på Gotland Ring för att sedan skapa bas för framtida racingklasser på banan.

Under World Ecological Forum 2010, står banan värd för bilindustrins uppvisning av nya teknologier. Då ska även eGrand Prix elmotorcyklar för tävlingsbruk uppvisas och testköras.

Banans topografi varierar mellan kalkbrott, hällmark och skog. Gotland Ring har en höjdskillnad på 25 meter och kallas bland entusiaster Ringen. Banan har fått sin inspiration från Nürburgring.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]