Gränsbevakningsväsendet

Från Wikipedia
Gränsbevakningsväsendet
Gränsbevakningsväsendets märke.
UnderordnadInrikesministeriet
SyfteGränsbevakning
ChefGenerallöjtnant Jaakko Kaukanen
Webbplatswww.raja.fi

Gränsbevakningsväsendet (fi: Rajavartiolaitos) är en militärt organiserad myndighet i Finland, underordnad Inrikesministeriet. Myndigheten ansvarar för gränsbevakningen, inklusive sjöbevakningen, samt relaterade uppgifter, såsom sjöräddningen. Personalen uppgår till 3 600 personer av vilka 500 är värnpliktiga. Vid mobilisering kommer gränsbevakningsväsendet att ingå i den finländska försvarsmakten och utöka sin personal till omkring 23 000 personer.

Historik

Gränsbevakningspatrull med gripna gränsgångare (1920-talet).

Vid vinterkrigets utbrott fanns det nio gränskompanier (fi: Rajakomppania) på det Karelska näset. Norr om Ladoga hade gränsbevakningsväsendet sex fristående bataljoner (fi: Erillinen pataljoona). Längre norrut, i Petsamo överlämnades försvaret till 10:e fristående kompaniet (fi: 10. Erillinen komppania). Efter vinterkriget belönade överbefälhavare Mannerheim alla gränsbevakare år 1941 med titeln "gränsjägare" (fi: rajajääkäri). Under fortsättningskriget kombinerades gränsbevakningskompanierna till åtta gränsjägarbataljoner (fi: Rajajääkäripataljoona) och senare, under lapplandskriget till en gränsjägarbrigad (fi: Rajajääkäriprikaati).

Sjöbevakningen

Sjöbevakare och polis i Helsingfors hamn.

Sjöbevakningen utgör den sjöoperativa delen av det finska gränsbevakningsväsendet. Den har dels egentliga gränsbevakningsuppgifter, dels ansvarar den för säkerhet till havs och leder sjöräddningen. Sjöbevakningen är organisatoriskt indelad i två sjöbevakningssektioner: den för Finska viken och den för västra Finland (Skärgårdshavet, Ålands hav och Bottniska viken).

Sjöbevakningen på Åland

Inom det demilitariserade och självstyrda Åland sköts sjöbevakningen av Ålands sjöbevakningsstation. Ålands sjöbevakningsstation är inte underställt det självstyrda Åland utan sjöbevakningsstationen är direkt underlydande kommendören för Västra Finlands sjöbevakningssektion. Västra Finlands sjöbevakningssektion har en hierarkiskt strukturerad linjeorganisation[1] underordnad gränsbevakningsväsendet. Gränsbevakningsväsendet är i sin tur en militärt organiserad myndighet underordnad inrikesministeriet. Myndigheten ansvarar för gränsbevakningen, inklusive sjöbevakningen, samt relaterade uppgifter, såsom sjöräddningen[2].

På Åland verkar även Ålands Sjöräddningssällskap som är en allmännyttig förening som bedriver en frivillig sjöräddningstjänst inom landskapet Åland. Sällskapet deltar även i brandbekämpning och miljöskydd i landskapet.

Huvuduppgifter

Yngre gränsbevakare i passkontrolltjänst.
  • Att bevaka Finlands landgränser och territorialvatten.
  • Passkontroll vid gränskontroller, flygfält och hamnar.
  • Räddningsoperationer (huvudsakligen till sjöss).
  • (i krigstid) patrullverksamhet och gerillakrigsföring bakom fiendens linjer.

Värnpliktsutbildning

Gränsjägarkompanierna i Onttola och Ivalo utbildar partigängare (jägare) för krigstida uppgifter och uppgifter vid undantagstillstånd. Utbildningen är antingen inriktad på strid eller på spaning. Gränsjägarkompaniet i Onttola utbildar även kvinnor som sökt sig till frivillig militärtjänst. De som utbildas till reservofficerare genomgår reservofficersskolan i Fredrikshamn. Reservunderofficerare utbildas vid kompanierna.

Utbildningen till specialgränsjägare inom gränsbevakningsväsendet ges vid gräns- och sjöbevakningsskolans specialgränsjägarkompani i Immola, Imatra. Årligen antas en kontingent i juli utgående från ansökningar och på basis av urvalsprov som hålls i februari-mars. [3]

Utrustning

Sjöbevakningsfartyget VL Uisko.
Do-228 tillhörigt gränsbevakningsväsendet.
Gränsbevakningen sköter också räddningsuppdrag, här i samarbete med polis och ambulanspersonal.

Fartyg

  • 1 Förbättrad Tursas-klass: Merikarhu
  • 2 Tursas-klass: Tursas, Uisko
  • 3 Telkkä-klass: Telkkä, Tavi, Tiira
  • 7 RV-37-klass (20 t, 12 knop 1978-85)
  • 10 RV-90-klass (25 ton, 12 knop, 1992-96)
  • 14 PV-11-klass (10 ton, 28 knop, 1984-90)
  • 13+8 PV 06 E-klass (konstrueras för tillfället)

Svävare

  • 4 Slingsby SAH 2200 svävare
  • 3 Griffon 2000 TDX(M) svävare

Flygplan

Helikoptrar

Tidigare helikoptrar

Tjänstgöringsgrader och militära grader

Tjänstgöringsgrader för gränsbevakare och sjöbevakare i militära tjänster

Gränsbevakare Sjöbevakare
Yngre gränsbevakare Yngre sjöbevakare
Äldre gränsbevakare Äldre sjöbevakare
Övergränsbevakare Översjöbevakare
Gränsbevakningsmästare Sjöbevakningsmästare

De militära graderna för gränsbevakare och sjöbevakare i militära tjänster samt för personer som tjänstgör i andra än militära tjänster vid gränsbevakningsväsendet är desamma som för dem som hör till reserven, dock lägst undersergeant.

Källor

Noter

Se även

Externa länkar