Gräsgrön guldbagge

Från Wikipedia
Gräsgrön guldbagge
Gräsgrön guldbagge
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
FamiljBladhorningar
Scarabaeidae
UnderfamiljGuldbaggar
Cetoniinae
SläkteCetonia
ArtGräsgrön guldbagge
C. aurata
Vetenskapligt namn
§ Cetonia aurata
Auktor(Linné, 1761)
Utbredning
Utbredningsområde
Underarter
 • Cetonia aurata aurata
 • Cetonia aurata jingkelii
 • Cetonia aurata pallida
 • Cetonia aurata pisana
 • Cetonia aurata pokornyi
 • Cetonia aurata sicula
 • Cetonia aurata viridiventris
Synonymer
 • Scarabaeus auratus Linné, 1758
 • Hitta fler artiklar om djur med

  Gräsgrön guldbagge (Cetonia aurata), eller guldsmed[1] är en skalbagge i underfamiljen guldbaggar. Den gräsgröna guldbaggen är metalliskt grönglänsande, med några svaga vita tvärgående streck på täckvingarna. Den är mellan 14 och 20 millimeter lång. Guldbaggen äter nektar och ses ofta på blommor.

  Guldbaggen flyger ofta i solsken. Till skillnad från andra skalbaggar kan den flyga utan att lyfta på och sära på täckvingarna. Det beror på att täckvingarnas kant på yttersidan nära basen är försedd med en utskärning, genom vilken flygvingarna kan fällas ut.

  Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

  Guldbaggen är 14–20 millimeter lång[2] och är ofta metalliskt grönglänsande. Variationen inom arten visar sig i att det även finns individer som kan vara mer eller mindre guldfärgade, ha en bronsfärgad glans, eller vara mörkare grönblå eller närmast blåvioletta. På täckvingarna finns svaga vita tvärgående streck. Undersida på skalbaggen är rödaktigt kopparfärgad. Bakkroppen är jämnbred, halsskölden (prothorax) är bred och halvcirkelformad och det finns en tydlig triangulär skutell. Huvudet är litet och antennerna är ganska korta, böjda och har solfjäderformade antennklubbor.

  Guldbaggen har egenskapen att den kan flyga utan att lyfta upp täckvingarna. Detta kan den göra tack vare att täckvingarnas kant på yttersidan nära basen är försedd med en utskärning, genom vilken flygvingarna kan fällas ut.

  Larven är vitgulaktig med gles fin behåring och ett litet brungulaktigt huvud. Dess kropp har formen av ett C.

  Utbredning[redigera | redigera wikitext]

  Gräsgrön gulbagge förekommer i större delen av Europa[2] och österut genom norra Asien till Sibirien.[3] I Sverige är den vanlig upp till Jämtland.

  Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

  Guldbaggen genomgår fullständig förvandling med de fyra utvecklingsstadierna ägg, larv, puppa och imago. Livscykeln är tvåårig och den största delen av levnadstiden tillbringas som larv, som fullbildad skalbagge lever den bara i några veckor. Larven lever i håligheter i murket trä där det samlas mulm eller i jorden. Dess föda är olika multnade växtdelar, och påträffas därför även ofta i komposthögar, där den gör nytta som nedbrytare.[1]. Efter en övervintring förpuppar den sig i juni eller juli. De fullbildade skalbaggarna kommer fram till våren, i april eller maj (beroende på skillnader i klimatet i olika delar av utbredningsområdet). Guldbaggarna ses ofta sittande på blommor och kan hittas i trädgårdar. De flyger i soligt väder.

  Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Pettersson, Maj-Lis (2007). ”Bladhorningar som växtskadegörare”. Faktablad om växtskydd. Trädgård (Uppsala: SLU) 27. 17943. ISSN 0281-8566. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-p-16128. Läst 2 november 2020. 
  2. ^ [a b] ”Arkive”. Arkiverad från originalet den 20 mars 2012. https://www.webcitation.org/66IpS0KWf?url=http://www.arkive.org/rose-chafer/cetonia-aurata/#text=Facts#text=Facts. Läst 17 juli 2011. 
  3. ^ Natural History Museum

  Externa länkar[redigera | redigera wikitext]