Gräsgrön guldbagge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gräsgrön guldbagge
Cetonia-aurata.jpg
Gräsgrön guldbagge
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Ordning Skalbaggar
Coleoptera
Familj Bladhorningar
Scarabaeidae
Underfamilj Guldbaggar
Cetoniinae
Släkte Cetonia
Art Gräsgrön guldbagge
C. aurata
Vetenskapligt namn
§ Cetonia aurata
Auktor Linné, 1761
Rosenkäfer Cetonia aurata.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Gräsgrön guldbagge (Cetonia aurata) är en skalbagge i underfamiljen guldbaggar. Den gräsgröna guldbaggen är metalliskt grönglänsande, med några svaga vita tvärgående streck på täckvingarna. Den är mellan 14 och 20 millimeter lång. Guldbaggen äter nektar och ses ofta på blommor.

Guldbaggen flyger ofta i solsken. Till skillnad från andra skalbaggar kan den flyga utan att lyfta på och sära på täckvingarna. Det beror på att täckvingarnas kant på yttersidan nära basen är försedd med en utskärning, genom vilken flygvingarna kan fällas ut.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Guldbaggen är 14-20 millimeter lång[1] och är ofta metalliskt grönglänsande. Variationen inom arten visar sig i att det även finns individer som kan vara mer eller mindre guldfärgade, ha en bronsfärgad glans, eller vara mörkare grönblå eller närmast blåvioletta. På täckvingarna finns svaga vita tvärgående streck. Undersida på skalbaggen är rödaktigt kopparfärgad. Bakkroppen är jämnbred, halsskölden är bred och halvcirkelformad och det finns en tydlig triangulär skutell. Huvudet är litet och antennerna är ganska korta, böjda och har solfjäderformade antennklubbor.

Guldbaggen har egenskapen att den kan flyga utan att lyfta upp täckvingarna. Detta kan den göra tack vare att täckvingarnas kant på yttersidan nära basen är försedd med en utskärning, genom vilken flygvingarna kan fällas ut.

Larven är vitgulaktig med gles fin behåring och ett litet brungulaktigt huvud. Dess kropp har formen av ett C.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Gräsgrön gulbagge förekommer i större delen av Europa[1] och österut genom norra Asien till Sibirien.[2] I Sverige är den vanlig upp till Jämtland.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Guldbaggen genomgår fullständig förvandling med de fyra utvecklingsstadierna ägg, larv, puppa och imago. Livscykeln är tvåårig och den största delen av levnadstiden tillbringas som larv, som fullbildad skalbagge lever den bara i några veckor. Larven lever i håligheter i murket trä där det samlas mulm eller i jorden. Dess föda är olika multnade växtdelar. Efter en övervintring förpuppar den sig i juni eller juli. De fullbildade skalbaggarna kommer fram till våren, i april eller maj (beroende på skillnader i klimatet i olika delar av utbredningsområdet). Guldbaggarna ses ofta sittande på blommor och kan hittas i trädgårdar. De flyger i soligt väder.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Arkive
  2. ^ Natural History Museum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]