Gräshoppan och myrorna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gräshoppan och myrorna
Silly Symphonies-serien
Gräshoppan och myrorna
OriginaltitelThe Grasshopper and the Ants
RegissörWilfred Jackson
Manusingen uppgift
Animatör(er)Albert Hunter
Art Babbit
Premiär10 februari 1934
Färgformatfärg
Speltid8:24

Gräshoppan och myrorna (orig. The Grasshopper and the Ants), tecknad kortfilm från 1934. Filmen ingick i Silly Symphonies-serien.

Kortfilmen baserades på en fabel av Aisopos, medan sången "The World Owes Me a Living" skrevs av Frank Churchill. Originalrösten till gräshoppan gavs av Pinto Colvig.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En gräshoppa hoppar vägen fram medan han spelar på sin fiol. Han lägger ifrån sig fiolen för att äta ett blad, men äter inte hela, utan kastar bort bladet efter en tugga för att ta ett nytt. Då upptäcker han en myrkoloni som flitigt samlar in mat. Till hjälp använder de redskap som sågar och vagnar.

En myra ramlar och gräshoppan försöker få myrans uppmärksamhet. Gräshoppan berättar för myran att Gud ger dem den mat de behöver och att de därför inte behöver slita för brödfödan. Gräshoppan föreslår istället att myran ska sjunga och dansa tillsammans med honom.

Flera myror kommer förbimarscherande med myrdrottningen på en bärstol. Myrdrottningen upptäcker att en av hennes undersåtar dansar istället för att arbeta och ger denne en arg blick. Myran blir så förskräckt att han genast springer iväg för att fortsätta sitt arbete. Gräshoppan skrattar åt myran men drottningen säger till honom att han kommer ändra sitt beteende när vintern kommer. Gräshoppan avfärdar drottningen med att vintern är långt borta och försöker få henne att dansa med honom. Drottningen bryr sig inte om honom och lämnar gräshoppan som fortsätter spela.

Årstiderna går och snart är vintern kommen. Myrorna sliter för att samla in så mycket mat som möjligt innan det börjar snöa. De låser in sig i sitt träd och lever sedan gott, medan gräshoppan fryser och svälter. Han upptäcker myrornas tillhåll och kikar in genom glaset i dörren. Inne i trädet festar myrorna på allt de samlat in under året och gräshoppan kollapsar strax efter att han knackat på dörren. Myrorna tar in honom i trädet där de värmer honom och ger honom mat.

Drottningen upptäcker gräshoppan och går barskt fram till honom. Gräshoppan börjar gråta och be om att få stanna, men drottningen talar om för honom att bara de arbetsamma får stanna hos myrorna. Hon ger honom fiolen och överraskar honom med att be honom spela. Gräshoppan lyder glatt och myrorna börjar dansa till musiken, medan gräshoppan sjunger om att han haft fel hela året och att det är myrorna som gjort rätt.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

  • En gräshoppa
  • Myrdrottningen
  • Myror

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]