Grå revhaj

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grå revhaj
Status i världen: Nära hotad[1]
Grey reef shark.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Broskfiskar
Chondrichthyes
Underklass Hajar och rockor
Elasmobranchii
Överordning Hajar
Selachii
Ordning Gråhajartade hajar
Carcharhiniformes
Familj Gråhajar
Carcharhinidae
Släkte Carcharhinus
Art Grå revhaj
C. amblyrhynchos
Vetenskapligt namn
§ Carcharhinus amblyrhynchos
Auktor Bleeker, 1856
Utbredning
Utbredningskarta för grå revhaj
Utbredningskarta för grå revhaj
Hitta fler artiklar om djur med

Den grå revhajen, Carcharhinus amblyrhynchos, är en av de vanligaste hajarna i Indiska oceanen och Stilla havet, från Röda havet till Påskön. Den återfinns på djup ner till 250 m i laguner och nära öar och korallrev.

Som namnet föreslår, så är hajen generellt grå, med en vit buk. Spetsarna på de flesta fenorna, förutom ryggfenan är mörkare och den bakänden av stjärtfenan har en tydlig svart kant. Vissa individer har ett vitt mönster på framsidan av ryggfenan. Längder upp till 2,55 m har rapporterats. Svartspetshajen har liknande utseende, och är också vanligt förekommande, men känns igen på den svarta spetsen på ryggfenan.

Beteende[redigera | redigera wikitext]

De är dagaktiva, men mer aktiva nattetid, då de livnär sig på revfiskar, bläckfiskar och olika kräftdjur som krabbor och räkor.

Det är en social art som samlas på gynnsamma platser, ofta i närheten av branter vid kanten av ett rev, eller starkt strömmande vatten mellan atoller. De är ofta nyfikna och kommer fram för att undersöka dykare, och har utpekats i samband med attacker på människor. Det föreligger dock oenighet om de grå revhajarna verkligen är aggressiva, eller om de helt enkelt upplevt dykarna som hot och reagerat på detta.. De har setts inta en distinktiv "hopkurad" kroppsställning när de känner sig hotade, med kroppen böjd i en sorts "S"-form.

Deras reproduktion är vivipar med 1-6 ungar i en kull. Dräktighetsperioden är 12 månader och ungarna är en dryg halvmeter vid födelsen.[2]

Antalet grå revhajar har fallit de senaste åren.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Smale, M.J. 2000. Carcharhinus amblyrhynchos. Från: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Läst 20060928.
  2. ^ FishBase - Reproduction of Carcharhinus amblyrhynchos Läst 20060929.