Gråkallbanen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En av Gråkallbanans spårvagnar modell TT8 från Linke-Hofmann-Busch vid ändstationen i St. Olavs gate.
Spårvagn från Hannoversche Waggonfabrik på Gråkallbanen 1927
Linjesträckning

Gråkallbanen är en spårväg i Trondheim i Norge. Den var länge den enda i Norge utanför Oslo, fram till öppnandet av Bybanen i Bergen 2010. Gråkallbanen är världens nordligaste spårvagnslinje, efter nedläggningarna (1958) av Stadsspårvägen i Kiruna och (2004) av spårvägen i Archangelsk i Ryssland.

Gråkallbanen invigdes 1924 och spårvidden är 1000 mm. Banan är 8,8 km lång och går främst i ytterstadsmiljö. Den går från St. Olavs gate, via Ila till Lian på Byåsen. Tidigare gick det också spårvagnar till Lade, Singsaker, Elgeseter och Trondheims sentralstasjon.

Namnet Gråkallbanen syftar på berget Gråkallen (552 meter över havet), på vars sluttning spårvägens ändhållplats Lian ligger.

Historik[redigera | redigera wikitext]

De första spårvägslinjerna i Trondheim var Ilalinjen och Lademolinjen som invigdes 1901. Något senare kom Elgeseterlinjen (1913) och Singsakerlinjen (1927). Dessa var kommunalt ägda. Gråkallbanen byggdes av ett privat företag och invigdes 1924. År 1988 lades alla spårvägslinjer ned, förutom två stycken som lagts ned några år tidigare. En grupp spårvägsentusiaster startade ett företag, AS Gråkallbanen, som fick rätt att köra på Gråkallbanen och att överta ett antal vagnar och trafiken på banan återstartades 1990. Företaget överläts 2005 till franska Connex, sedermera Veolia Transport. 2011 övertogs Veolia Transports verksamhet i Norge av det norska bolaget Boreal Norge. Dessa driver nu (2018) trafik på Gråkallbanen genom sitt dotterbolag Boreal Bane AS.

Trafiken upprätthålls med sju spårvagnar av typ Linke-Hofmann-Busch TT 8. Spårvagnarna är 20 meter långa och har 53 sittplatser.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska (bokmål) Wikipedia.