La Graciosa

(Omdirigerad från Graciosa, Kanarieöarna)
Uppslagsordet ”La Graciosa” leder hit. För den azoriska ön, se Graciosa.
La Graciosa
Ö
Flygbild
Flygbild
Land Spanien Spanien
Region Kanarieöarna
Provins Las Palmas
Stad Caleta de Sebo
Läge Atlanten
 - koordinater 29°4′N 13°45′V / 29.067°N 13.750°V / 29.067; -13.750
Högsta punkt Las Agujas
 - höjdläge 266 m ö.h.
Kuststräcka 25 km
Area 29 km²
Folkmängd 658 (2006)
Befolkningstäthet 23 invånare/km²
Tidszon UTC0 (UTC0)
 - sommartid UTC+1 (UTC+1)
Geonames 2517127
Avstånd 170 km till Afrika


La Graciosa sedd från Lanzarote

La Graciosa är en ö i den spanska ögruppen och autonoma regionen Kanarieöarna som ligger i Atlanten utanför Afrikas nordvästra kust. Ön tillhör provinsen Las Palmas och kommunen TeguiseLanzarote.

Ön ligger 2 kilometer norr om Lanzarote vid sundet Río och är en del av Chinijoarkipelagen tillsammans med öarna Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste och Alegranza. Staden på ön ligger på den sydöstra delen och hamnen som omges av byggnader består av två pirar och en småbåtshamn. De två samhällena på ön är Caleta de Sebo där de flesta invånarna bor och Casas de Pedro Barba. Ön är förutom bergsområdena nästan helt uppbyggd av vulkansand.

La Graciosas längd är 8 kilometer och den är 4 kilometer bred. Öns yta är 29 km². Det finns inga vattenkällor på ön utan vattnet körs dit med båt. Det högsta berget är Aguja Grandes med toppen El Pico Malpaso 266 m ö.h. och det näst högsta är Las Agujas Chicas med 257 m ö.h. Övriga berg på ön är Montaña Amarilla som ligger i sydväst och Monte Bermeja i nordost som vittrar sönder i de nedre delarna. Monte Bermeja är 178 m ö.h. och bergstoppen är formad som en krater. Bergen finns i de norra och västra delarna medan övriga delar av ön är svagt kuperade. På grund av terrängen så är 70 procent av alla motorfordon Land Rovers.

La Graciosa är den enda av de mindre Kanarieöarna som är bebodd. Ön har ungefär 660 invånare (2006) och de huvudsakliga näringarna är turism och fiske. Det finns en skola, apotek, postkontor, affärer, hamn, stränder, banker och ett torg där det går att hyra cyklar. Ön har båtförbindelse med Orzola på Lanzarote dit det tar 20 minuter med färja.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]