Greger Eman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Greger Eman, född 1952 i Borås, död 14 februari 2003 i Stockholm. Redaktör för RFSL:s tidning KomUt 1988-2003. Myntade begreppet HBT (homo-, bi- och transpersoner). Under många år ansvarade han även för redigeringen av lambda nordica. Eman avled hastigt lör­dagen den 14 februari 2003 medan han simmade i Eriksdalsbadet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Eman växte upp på landsbygden strax utanför Borås i Västergötland. Hans pappa var engagerad i den radikala arbetarrörelsen men dog tidigt. Eman flyttade då in till Borås tillsammans med sin mamma. 1971, vid 19 års ålder, var han med om att starta RFSL Borås, men var även aktiv inom radikalare rörel­ser.

Vid Göteborgs universitet läste han bland annat engelska och antropologi och gick även med i den socialistiska studentföreningen Röda bögar. Där blev han bekant med den fem år äldre Fredrik Silverstolpe, bli­vande homosexualitetsforskare. De fortsatte vara nära vänner fram till Silverstolpes död 2001.

1977 reste Eman till Brighton för att vidare studera det engelska språket, men återvände 1978 för att ta en filosofie kandidat vid Göteborgs universitet. Där skrev han en uppsats om de nordamerikanska berdacherna, det vill säga indianska män som levde och klädde sig som kvinnor och oftast ansågs som lämpliga shamaner. Berdacherna hade dessutom sexuella förbindelser med både män och kvinnor.

Eman flyttade sedan till Stockholm för att läsa litteraturvetenskap och började samtidigt frilansa på den radikala gaytidningen Revolt – mot sexuella fördomar. I och med Emans stora intresse för och kunskap om HBT-historia startade han 1985 den första svenska tidskriften i detta ämne: Homosexuella historikers Handlingar och hugskott. Tillsammans med Silverstolpe var det meningen att han skulle skriva ett samlingsverk om lesbisk historia i Stockholm med arbetsnamnet Sympatiens hemlighetsfulla makt, Stockholms homosexuella 1860-1960, men på grund av sjukdom kunde inte Silverstolpe avsluta arbetet. Istället gavs Emans avsnitt ut separat 1993 som Nya himlar över en ny jord - Om Klara Johanson, Lydia Wahlström och den feministiska vänskapskärleken, vilket beskriver intellektuella kvinnor kring sekelskiftet 1900 och ses som ett banbrytande verk. Hela antologin gavs ut först 1999.

Eman blev chefredaktör för RFSL:s tidning KomUt 1988, vilken han lyckade förvandla från ett enkelt medlemsblad till den kulturtidskrift den är idag. Själv skrev han de viktigaste artiklarna och det var även han som utformade tidningens typografiska profil. Plötsligt var KomUt en bety­dande del av den ideologiska och politiska debatten inom HBT-rörelsen.

Eman och hans make Ronny fick tillsammans med ett lesbiskt par två barn, en pojke och en flicka. De var då bland de första homosexuella par i Sverige att skaffa barn på det sättet och 1996 gav han ut Älskade barn, en handbok för blivande homosexuella föräldrar. Även Lambda nordica var han engagerad i och ansvarade framför allt för tidningens typografiska form och produktion. Under det tidiga 2000-talet planerade han ett stort forskningsprojekt om konstnärer i Paris vid 1900-talets början. Projektet slutfördes aldrig då han plötslig avled på Alla hjärtans dag 2003 under ett besök på Eriksdalsbadet i Stockholm. [1]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • 1989 - Hamlet och Faust i Ludgo.
  • 1993 - Nya himlar över en ny jord : om Klara Johanson, Lydia Wahlström och den feministiska vänskapskärleken.
  • 1996 - Älskade barn.
  • 1999 - Flera kapitel i antologin Sympatiens hemlighetsfulla makt. Stockholms homosexuella 1860–1960 (red. Göran Söderström)
  • 1999 - Gossen Snövit : passioner och förpliktelser hos Viktor Rydberg.
  • 2000 - Klänningens betydelse för mänsklighetens frigörelse : om den socialistiska gruppen Röda bögar i Göteborg 1976-78.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ett stort tomrum efter Greger Eman", QX -21 februari 2003

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]