Greklands demografi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Greklands befolkningsutveckling 1961-2008

Greklands befolkning uppskattades 1 januari 2013 till 11 062 508 invånare.[1] Efter en topp år 2009 på 11 190 654 invånare har Greklands befolkning minskat åren 2010-2013 i den ekonomiska krisens spår. Såväl födelsenetto som migrationsnetto har växlat mellan positiva och negativa siffror under 2000-talet. 2002 var det första året då dödstalet översteg födelsetalet.

År 2001 levde 58,8% levde i städer och 28,4% på landsbygden. Invånarantalet i Greklands två största städer, Aten och Thessaloniki, uppgick till nästan 4 miljoner.

Demografisk historia och etniciteter[redigera | redigera wikitext]

Man kan säga att dagens greker är antikens hellener. Alltså joner, dorer, akajer (och även slaver, albaner) och m.m. som blandats ihop till ett folk. Många greker (1,5 miljoner) flydde från Mindre Asien (Turkiet idag) till Grekland under 1920-talets krig mot Turkiet. Sedan har folkökningen gått snabbt.

Efter andra världskriget emigrerade många greker och idag är många bosatta i Australien, Kanada, USA och Västeuropa. De etniska minoriteterna i Grekland är mycket från grannländerna runt om. De större är turkar, albaner, bulgarer och makedonier.

Det officiella språket är nygrekiska. Den har utvecklas från den klassiska grekiskan till ett mer folkspråk.

Den ortodoxa kyrkan dominerar inom religionen. Annars finns också många andra minoriteter som katolska, protestantiska och muslimska.[2]

Invandring[redigera | redigera wikitext]

I Grekland finns idag ett stort antal invandrare, varav omkring 65% kommer från Albanien. När den grekiska-albanska gränsen öppnades var grekiska myndigheter oförberedda på den massinvandring som uppstod, och den omfattande invandringen från Albanien efter kommunismens fall har orsakat etniska konflikter i Grekland. Albaner uppfattades som bråkmakare och kriminella. Idag har emellertid de flesta greker accepterat albanernas betydelse för den grekiska ekonomin, och många idag framgångsrika, albansk-grekiska idrottsmän kom till Grekland under 1990-talet. I Grekland finns också flera mindre invandrargrupper med ursprung i Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Vitryssland, Georgien, Afghanistan och Pakistan. Antalet invandrare i Grekland är dock svårt att uppskatta eftersom de flesta saknar uppehållstillstånd och inte syns i någon statistik.

Minoriteter[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett flertal minoritetspråk, -religioner och -kulturer i Grekland. De största etniska minoriteterna är romer, slaviska makedonier[3] (skall ej förväxlas med greker som kallas makedonier och bor i det grekiska landskapet Makedonien i norra Grekland), turkar, albaner (se Albaner i Grekland), och vlacher. Grekland har ännu inte ratificerat Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter. Istället har landet undertecknat OSSE:s Köpenhamnsdokument vilket ger var och en rätten att själv definiera sig som tillhörande en nationell eller annan minoritet. Grekland har inte undertecknat och ratificerat stadgan om regionala- eller minoritetsspråk.[4] Den enda minoritet som tillerkänts särskilda rättigheter är den muslimska minoriteten i Thrakien (vilket framför allt beror på fredsfördraget i Lausanne 1923).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eurostat: Demography - National data, läst 2014-06-04
  2. ^ Alla Världens Länder 2000 Bonnier Lexikon
  3. ^ GREEK HELSINKI MONITOR (GHM) & MINORITY RIGHTS GROUP – GREECE (MRG-G)
  4. ^ ”Mänskliga rättigheter i Grekland 2005” (PDF). Utrikesdepartementet. http://www.manskligarattigheter.gov.se/dynamaster/file_archive/060202/9172c4a2b4348ebdb45f2050eaa75999/Grekland_05.pdf. Läst 10 november 2011.