Grevé

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En bit lagrad Grevé med synliga saltkristaller.

Grevé är ett registrerat varumärke för en rundpipig svensk hårdost med en nötliknande, något sötaktig smak. Osten är inspirerad av den schweiziska emmentalern, men lite mer kompakt och spänstig med några få runda håligheter.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Grevé är en ung ost i jämförelse med andra svenska ostar, den registrerades som varumärke först 1964. Osten skapades på 1960-talet av två mejeriintresserade ingenjörer, Åke Berglöf och Yngve Johansson. Målet var att göra en svensk ost i stil med norska Jarlsberg, vilken (åter)skapats decenniet före.[1] De hade skapat projektet Alpost på Örnsköldsviks ostförsöksstation men inte förrän 1963 tyckte de att de uppnått önskad kvalitet. De ville ha ett namn som klingade finare än Alpost, det fick gärna låta exotiskt och påminna lite om Gruyère som är en schweizisk ost av annan typ. I en bil på väg till Stockholm fick de fram namnet Grevé som också blev varumärkesnamnet.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]"Grevé". Arkiverad 11 december 2011 hämtat från the Wayback Machine. Arla.se. Läst 2015-11-19.
  2. ^ SigBjörn, Björn. ”Ostforum - Så skapades Grevéosten”. Milkum. Arkiverad från originalet den 3 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160303212755/http://www.ostforum.se/osthistoria/osthistoria/greveost.html. Läst 12 december 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]