Gris- och Skridskoföreningen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gris- och Skridskoföreningen (GOSF) är en ideell förening med syftet att förvalta de outgivna Kalle Sändare-busringningar som föreningen nu förfogar över på bästa sätt för föreningens medlemmar. Utöver detta ska föreningen och dess medlemmar verka för Kalle Sändare som kulturhistorisk person både idag och framöver och hjälpa honom ta tillvara sina intressen.

GOSF bildades formellt den 26 augusti 2005, i huvudsak för att högtidlighålla Kalle Sändare och dennes telefonsamtal från 1960-talets mitt och framåt. Föreningens namn dök första gången upp i början av 1970-talet när grisar såldes via Televerkets växelsystem (samtalet finns bland annat utgivet på CD:n Klassiska spår 2007). Kalle Sändare själv var hedersordförande och medverkade oftast vid föreningens möten.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

GOSF anordnar årligen ett antal sammankomster vilka i regel är öppna för både medlemmar och allmänheten. Möten hålls runt om i landet men oftast i Stockholm, Göteborg, Jönköping och Borås. När GOSF träffas i Stockholm (mötena kallas för "Dikesmässa") så sker det numera alltid på restaurang Loopen vid Liljeholmsbron vars ägare döpte restaurangen till "Loopen" år 1971 efter ett klassiskt telefonsamtal från Kalles första skiva.

Stipendium[redigera | redigera wikitext]

Gris- och Skridskoföreningen beslutade för år 2012 att komikern och allkonstnären Peter Apelgren skulle tilldelas föreningens Gustav Hjäler-stipendium för att han verkar och roar sällskapsmänniskor i Kalle Sändares anda. Stipendiet, som är på "75 spänn" (efter ett samtal med Ulf Thorén på skivan Lejonklösa), delades ut vid föreningens sammankomst i Göteborg lördagen den 10 november 2012. I det årliga komikerpriset ingår också en "kaffepetter" modell G33 samt ett livstidsmedlemskap i föreningen. Till 2013 års Gustav Hjälerstipendiat utsågs författaren Lars Carlsson. Hans bok om "Väggen é klar - Världens första bok om Kalle Sändare" kan ses som tillräckligt för att erhålla priset. Boken tog många år att skriva, då Kalle själv inte var så talför privat, utan bygger på en stor mängd research bland människor som kom i kontakt med Kalle både privat och professionellt. I arbetet med boken letade Lars även efter de berömda bikuporna ute på Hisingen. Stöd för priset ger också Lars Carlssons föreläsningar om Kalle Sändare lite varstans.

2014 års Gustav Hjäler-stipendiat är utsedd, men det är mycket hemligt fortfarande. Då 2014 års pristagare inte kunde närvara och motta priset personligen vid GOSF:s möte i Göteborg i november 2014 som brukligt är, letar nu Gustav Hjälerkommitténs ordförande Bosse Lindqwist en tid och plats som passar alla vederbörande.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]