Gruve 7

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Daganläggningen för Gruve 7

Gruve 7 är en kolgruva på 390 meters höjd i fjället Bolternosa på Adventdalens södra sida mellan Bolterdalen oh Foxdalen, utanför LongyearbyenSpetsbergen i Svalbard. Den drivs av Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S. Berget ovanför kallas Gruve 7-fjellet, och där ligger Eiscat Svalbard Radar-anläggningen och Kjell Henriksen-observatoriet.

Tillredning av gruvan skedde 1966–1972, och driften kom igång 1973. Det var en mekaniserad utvinning från 1975/76 och sedan omkring 1993 en kontinuerlig utvinning enligt rum och pelaremetoden. Produktionen stoppades hösten 1978 för att återupptas hösten 1981 efter förbättring av gruvans transportsystem. Gruve 7 har en årsproduktion på 85.000 ton, varav 25.000 ton används i Longyear Energiverk och resten skeppas ut till kemisk industri i Europa via via Store Norskes hamnanläggning på Hotellneset.

Kolet i Gruve 7 tillhör den så kallade Longyearflötsen och är från äldre tertiär period (för 60–65 miljoner år sedan). Flötsen är 1,40–1,60 meter tjock.

År 1988 drabbades gruvan av en hotande brand. Driften i Gruve 7 stoppades den 24 maj, då det brann i ett område som brutits omkring fem kilometer från gruvans öppning. Brandområdet förseglades genom igenmurning av öppningen mot brandområdet och därefter fylldes denna med vatten. Brytningen återupptogs i november samma år.

För Gruve 7 förlängdes inte kabelbanan, som gått till Gruve 5 och Gruve 6 i Adventdalen. Kolfrakterna gick först med bil till kabelbanan för Gruve 6, och senare med bil hela vägen till Longyearbyen, respektive Hotellnesets utskeppningshamn.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]