Gruvrået

Från Wikipedia
Version från den 4 augusti 2015 kl. 20.42 av Tegel (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av Ernadenbästa (diskussion) till senaste version av Tegel)

Gruvrået, bergrået eller gruvfrun är i folktron en varelse som finns i gruvor och berg. Hon uppträder som en trollkäring, ett djur, en gråskäggig gubbe eller en fladdermus och skrämmer bort människor från malmfyndigheter. Hon kunde också framträda som en elegant dam, lång och stilig, ofta förnämt klädd i en ljusgrå klänning. Om hon var på riktigt bra humör kunde hon visa var de lämpliga malmådrorna fanns och ibland kunde hon varna om olyckor

Olika sorters rån är skogsrået, sjörået och gruvrået vilka har gemensamt att de råder över naturen där de befinner sig. Ett är oftast av kvinnligt kön och lockande för en man. Detta beror på att de flesta skildringarna diktades av män när de verkade i sin arbetsmiljö.

Sägner om gruvrået förekom i samhällen där gruvdrift var vanligt. Andra förekommande namn på detta väsen var bergrået och gruvfrun. Hon hade en mindre erotisk karaktär än skogsrået och sjörået, vilket kan förklaras med att gruvarbetaren inte hade samma avstånd till hemmet, hustrun eller andra kvinnor, som skogsarbetaren och fiskaren.

En anledning till att historier om gruvrået uppkommit är att gruvarbetarna drömde om stora oupptäckta malmfyndigheter. I en sägen berättas om ett möte med gruvrået, där hon sagt att hennes syster bor i ett berg med dubbelt så stora rikedomar. Berättelser förekommer också där gruvrået gjort så att män inte hittar tillbaka till en nyupptäckt fyndighet. Många sägner kan ses som varningssägner, där gruvarbetare kunde lära av berättelsen och inte vara för giriga i sitt arbete.

Se även

Källor

  • Svensk folktro A-Ö, av Ebbe Schön, utg. av bokförlaget Prisam 1998