Gryta kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gryta kyrka
Kyrka
Gryta kyrka i juli 2009
Gryta kyrka i juli 2009
Land Sverige Sverige
Län Uppsala län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Uppsala stift
Församling Lagunda församling
Plats 749 63 Örsundsbro
 - koordinater 59°44′27.25″N 17°20′52.23″Ö / 59.7409028°N 17.3478417°Ö / 59.7409028; 17.3478417
Bebyggelse-
registret
21300000002558

Gryta kyrka är en medeltida kyrkobyggnad som är belägen cirka 2 kilometer nordost om Örsundsbro. Kyrkan ligger i en flack dalgång längs den gamla kungliga Eriksgatan i Lagunda församling i Uppsala stift. Länsväg C 589 leder fram till kyrkan.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kristendomen gjorde insteg i bygden redan på 1000-talet, vilket de kristna korsen på runstenarna tyder på. Sannolikt har den äldsta kyrkobyggnaden varit av trä. Hur gammal Gryta kyrka är för närvarande är omöjligt att säga, av de murrester som kan döljas i den nuvarande Gryta kyrkas gråstensväggar, som täcks av ett tjockt putslager.

Målningarna[redigera | redigera wikitext]

Gryta kyrkas målningar är i Långhusets tre valven mycket väl bevarade, i det fjärde valvet - tornvalvet - som är rikt dekorerat och har fragment av fyra scener. Endast två av scenerna har kunnat tolkats. Väggarnas målningar är ju i stort sett borta, bland annat till följd av fönsterupptagningarna.

Målningarna i Gryta kyrka är sannolikt utförda av en lärjunge till Albert Målare (Albertus Pictor). Målningarna är daterade genom en inskrift på södra väggen på konsolen vid de båda främsta valvens anfang: "Anno Domini 1487 die Marie (Marias dag). De tillhör en i Mälardalen under 1400-talets senare hälft vittutbredd skola, vars mest betydande mästare var Albert Målare.

Främre valvet[redigera | redigera wikitext]

Mot öster i valkappan finns till vänster; S:t Gregorius och evangelisten Markus, till höger S:t Ambrosius och evangelisten Matteus. I söder i den övre delen till vänster; S:t Augustinus och evangelisten Johannes och till höger Evas skapelse, i den undre delen längst ner till vänster; en figur som blåser säckpipa, och därovan Abels och Kains offer samt Brodermordet, till höger Moses och den brinnande busken. I väster finns till vänster; Vår Herre förenar Adam och Eva och till höger syndafallet, i de nedre hörnen syns här liksom i de följande valven profeter i halvfigur, som växer fram ur stora blomklockor. Mot norr ser vi till vänster; Utdrivandet ur paradiset och nedanför "när Adam gräver och Eva spann", till höger; S:t Hieronymus och evangelisten Lukas och nedanför den knäböjande kejsaren Augustinus inför Sibyllan, som kungör Kristusbarnets ankomst.

Mellersta valvet[redigera | redigera wikitext]

Mot öster i valvkappan finns; Marie kröning med Kristus med krona och korsglob. I söder finns till vänster; Delila klipper håret av Simson, och i bakgrunden ses Goliat med klubba, till höger Simson dödar lejonet.

Inredning[redigera | redigera wikitext]

Predikstolen är det äldsta föremålet i kyrkans fasta inredning, som anskaffades år 1697. Den omsorgsfullt och vackert proportionerade pjäsen är sannolikt tillverkad av en snickare på platsen efter modell av någon grannkyrkas predikstol, ty själva typen och ornamentets degigt mjuka karaktär var modernt vid 1600-talets mitt.

Klockstapeln och kyrkklockorna[redigera | redigera wikitext]

Gryta kyrkas klocktorn i juli 2009

I Klockstapeln för Gryta kyrka hänger två stycken klockor, storklockan och lillklockan. Klockstapeln byggdes år 1752. I de äldsta bevarade kyrkorådsprotokollen (från 1600-talets mitt) talas om reparationer på klockstapeln.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]