Guggenheimmuseet, Bilbao

Från Wikipedia
Version från den 29 mars 2017 kl. 13.36 av Paracel63 (Diskussion | Bidrag) (→‎Externa länkar: fotputs (-tomrad))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Guggenheimmuseet i Bilbao.
Museet är inklätt i glas, titan och kalksten

Guggenheimmuseet i Bilbao är ett museum för modern och samtida konst i Bilbao i Spanien. Museet, som uppfördes på initiativ av den amerikanska Guggenheimstiftelsen, ligger vid floden Nervion i stadens centrum.

Byggnaden

Museibyggnaden invigdes 1997. Den ritades av Frank Gehry och uppmärksammats för sin djärva, originella arkitektur i dekonstruktivistisk stil. Idag är byggnaden i sig ett turistmål och anses ha medverkat till en ekonomisk uppgång i staden.

Byggnaden är uppbyggd av en serie, till synes, slumpmässigt komponerade morfiska volymelement, klädda i högreflekterande titan som ger hela byggnaden något av en aura under dagtid. Dessa volymer definierar de olika rummen och utställningshallarna i byggnaden. Denna komplexa stil, som blivit något av ett signum för Frank Gehry, har till stora delar skapats genom CAD-program och datorsimuleringar.

Byggnadens kurvor var avsedda att synas slumpmässiga. Arkitekten sade att "kurvornas slumpmässighet är designade för att fånga ljuset".[1] När det öppnades för allmänheten 1997 blev museet omedelbart hyllat som en av världens mest spektakulära byggnader, byggt i en dekonstruvistisk stil, även om Gehry inte hänför sig till den arkitektoniska rörelsen. Arkitekten Philip Johnson kallade byggnaden för "den mest framstående byggnaden i vår tid".[2]

Museet ligger 500 meter norr om metrostationen Moyua.

Bildgalleri

Se även

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Guggenheim Museum Bilbao, 6 november 2011.

Noter

  1. ^ Aggerwal, Artika. ”Frank Owen Gerty”. http://www.archinomy.com/case-studies/1931/frank-owen-gehry. 
  2. ^ Lee, Denny (23 september 2007). ”Bilbao, 10 Years Later”. The New York Times. http://travel.nytimes.com/2007/09/23/travel/23bilbao.html?em&ex=1190606400&en=898bb5be11939f56&ei=5087%0A. 

Externa länkar