Gula linjen (Stockholms tunnelbana)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholm metro symbol.svg Gula linjen
Här den del som utgör ny sträckning
Solnavägen, april 2018 (01).jpg
Planerad nedgång till Hagastaden station vid Torsplan
Allmänt
PlatsStockholm, Sverige Sverige
Antal hållplatser3 (4 med Odenplan)
Organisation
TrafikoperatörStorstockholms Lokaltrafik (SL)
Tekniska fakta
Linjelängd4,6 km kilometer
MatningStrömskena
Linjekarta
Stockholm metro symbol.svg Gula linjen
Unknown BSicon "tKBHFa yellow"
ArenastadenRoslagsbanan Pendeltåg
Unknown BSicon "tSTR yellow"
Unknown BSicon "tBHF yellow"
Södra Hagalund
Unknown BSicon "tSTR yellow"
Unknown BSicon "tBHF yellow"
Hagastaden
Unknown BSicon "tSTR yellow"
Unknown BSicon "tKBHFe yellow"
Odenplan Stockholm metro symbol.svgLACMTA Circle Green Line.svg
Solnavägen 1 med planerad entré till Hagastadens tunnelbanestation.

Gula linjen är en planerad ny linje i Stockholms tunnelbana. Den nya linjen innehåller en ny sträcka som ska byggas från den befintliga stationen Odenplan, via Hagastaden och Hagalund till Arenastaden. Den nya sträckan kommer att trafikeras av tåg som går vidare på Gröna linjens befintliga spår mot Söderort.

Den nya sträckan ska enligt tidsplan börja byggas tidigast år 2018, och kan färdigställas tidigast 2024.[1][2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

En avgrening av Gröna linjen började planeras i samband med planeringen av den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholms och Solna kommuner, inklusive det nya sjukhuset Nya Karolinska Solna. Parallellt diskuterades även en fortsättning från Hagastaden mot Täby centrum, vilket ingick i Stockholmsförhandlingen 2012. Förhandlingen resulterade i ett avtal att bygga sträckan fram till Solna station/Arenastaden, men omfattade inte sträckningen vidare mot Täby.

Priset för utbyggnaden på nära 8 miljarder kr gör Gula Linjen till Stockholms dyraste tunnelbaneutbyggnader.[3]

Eftersom en avgrening innebär minskad trafik från Odenplan mot Alvik, beslöts att den nya sträckan skulle trafikeras som en separat linje på sträckan Odenplan - Hagastaden - Arenastaden. SL anordnade en kampanj där allmänheten fick utse en linjefärg för den separata linjen, vilket resulterade i beteckningen "Gula linjen".[4][5] Att trafikera den nya sträckan som en separat linje skulle kräva en ny plattform och ett tredje spår vid Odenplan. Våren 2016 beslöts att inte bygga en ny plattform vid Odenplan och att linjen skall fortsätta söderut på Gröna linjens spår.

I mars 2017 beslutade Solna kommun tillsammans med Landstinget att även anlägga en station i Hagalund. Den 25 maj 2018 fick Gula linjen klartecken av Mark- och miljödomstolen, det i form av att landstinget får tillstånd att leda bort grundvatten som läcker in i tunnlarna när tunnelbanan börjar sprängas fram. Vilket i sig kan påverka grundvattennivån.[6]

Stationer[redigera | redigera wikitext]

 • Tågen mot Arenastaden kommer att utgå från Söderort och trafikera befintlig station Odenplan. Stationen kommer därmed inte att byggas ut, såsom tidigare planerades.[2]
 • Vid Hagastaden byggs en ny station med fyra stationsnedgångar, en i södra änden vid Torsplan och tre i norra änden i anslutning till Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.[2] Åsa Jungnelius ansvarar för den konstnärliga utsmyckningen.
 • Vid Hagalund byggs en station Södra Hagalund med uppgång mot Hagalunds arbetsplatsområde och mot Solnavägen.[7]
 • Vid Arenastaden är planen att anlägga två stationsnedgångar, en i sydöstra änden i anslutning till Solna station och en i nordvästra änden vid Dalvägen.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://nyatunnelbanan.sll.se/sv/arenastaden
 2. ^ [a b c d] http://nyatunnelbanan.sll.se/sites/tunnelbanan/files/Nyhetsbrev-Gula-linjen-2016-ver5Web.pdf
 3. ^ ”Samrådsredogörelse”. http://nyatunnelbanan.sll.se/sites/tunnelbanan/files/Samradsredogorelse-Arenastaden-2016-05-25.pdf. Läst 28 november 2016. 
 4. ^ ”Linjen blir gul – men vart tar den vägen?”. blogg.dn.se. Arkiverad från originalet den 3 september 2014. https://web.archive.org/web/20140903053450/http://blogg.dn.se/viktor/2014/09/01/linjen-blir-gul-men-vart-tar-den-vagen/. Läst 14 mars 2014. 
 5. ^ ”Den nya linjen i Stockholms tunnelbana blir gul”. sverigesradio.se. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5953471. Läst 14 mars 2014. 
 6. ^ ”Klartecken för gula linjen”. mitti.se. https://mitti.se/nyheter/trafik/klartecken-gula-linjen/. Läst 30 maj 2018. 
 7. ^ Nyheter, SVT. ”Ny tunnelbanestation i Hagalund” (på sv). svt.se. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ny-tunnelbanestation-i-hagalund. Läst 6 mars 2017.